Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja żywieniowa

24 sierpnia 2018

Młodym trudniej przejść na dietę, bo… nie umieją gotować

163

Kiedy zmiana diety jest koniecznością, może stać się udręką. Nowe zasady odżywiania, nawyki, które trzeba zmienić, poszukiwanie nieznanych dotąd produktów oraz samo gotowanie, to często duży stres. Zwłaszcza wtedy, gdy nie umiemy gotować, a zmusza nas do tego stan zdrowia.

POLECAMY

 

- Najtrudniej mają dwudziestokilkulatki. To jest pokolenie, które nie nauczyło się gotować, bo często ich rodzice tego nie potrafią, a za profesjonalny kurs gotowania, trzeba zapłacić - mówi Julita Kordonska, dietetyk, która specjalizuje się w leczeniu dietą zaburzeń hormonalnych. – Wiele z tych osób z konieczności wybiera korzystanie z cateringu.

Dania na zamówienie

Catering dietetyczny może pomóc osobom, które chcą zmienić nawyki żywieniowe, mają alergie, nietolerancje pokarmowe, są na diecie z niskim indeksem glikemicznym lub diabetycznej. Także dla tych osób ułatwieniem są gotowe zestawy lub dedykowane produkty ze sklepowych półek.

- Diabetyczne, bezglutenowe czy bezmleczne przekąski cieszą się dużym zainteresowaniem, bo ludzie chętnie korzystają z gotowych produktów zamiast robić je samemu, to duża oszczędność czasu - mówi Tomasz Kępa, ekspert Mixit.pl, platformy specjalizującej się w musli i kaszach komponowanych na indywidualne życzenie.

Dietetyk, Julita Kordonska, dodaje, że jedynie osoby, które są bardzo świadome stanu swego zdrowia i mają szczególne zalecenia dietetyczne lub nie mają pieniędzy na to, aby ktoś robił im posiłki, podejmują trud nauki gotowania. Silnym motywatorem są narodziny lub choroby dzieci.

- Osoby, które są w takiej sytuacji bardzo często pytają mnie, jak zacząć gotować, bo nie nauczyli się tego od rodziców i jest to dla nich naprawdę duży problem - mówi dietetyk. - Często zdarza się, że gdy widzą pozytywne efekty zdrowotne diety u swoich dzieci, zaczynają gotować też dla siebie.

Jak nauczyć się gotować?

Pierwsze kroki w kuchni to gotowanie z łatwych przepisów.

- Dobrym sposobem jest też zaczynanie od prostych dań, np. samodzielnego komponowania mieszanek śniadaniowych, czy dodawania sałatek z odżywczymi składnikami, których potrzebujemy, a potem przejść do takich dań, jak rosół, makaron z warzywami, kotlety mielone czy naleśniki mówi ekspert Mixit.

Kiedy nasza pewność siebie w kuchni wzrośnie i możemy podejmować się trudniejszych dań. Na pewno nie warto się zrażać, bo nauka gotowania to proces i błędy są jego nieodłączną częścią. Na eksperymentowanie przychodzi czas później, po opanowaniu podstaw. Warto spisać na kartce swoje ulubione dania i robić je często oraz wybrać dania, które chcemy nauczyć się robić. Ważnym czynnikiem jest czas. Z nauką gotowania jest jak z nauką czegokolwiek innego - jeśli założymy sobie, że poświęcamy na to np. dwie godziny trzy razy w tygodniu, na pewno odniesiemy sukces.

***

Mixit.pl to producent musli i kasz do indywidualnego komponowania. Na swojej stronie internetowej oferuje do wyboru ponad 90 składników – różne rodzaje kasz i płatków zbóż, bakalie, owoce liofilizowane i inne dodatki. Mogą z nich powstać mieszanki bezglutenowe, niskocukrowe, czy np. bogate w błonnik.

***

Kontakt dla mediów

Magda Brozio

t.: 790.605.508

e.: magda.brozio@moondog-pr.com

Przypisy