Składniki:
· 350 g żurawiny Kresto
POLECAMY
· 100 g rodzynek Kresto
· 50 g moreli suszonych Kresto
· 1 op. kandyzowanej skórki pomarańczy
· 100 g świeżej żurawiny (opcjonalnie)
· 70 ml słodkiego wina
· 60 g cukru trzcinowego demerara Gold Pack (grubszego)
· 30 ml rumu
· 1 mandarynka
· 1 łyżeczka cynamonu
· 1 łyżeczka mielonego imbiru
· szczypta mielonych goździków
· kilka kropli olejku migdałowego oraz waniliowego
· 2 łyżki miodu płynnego
Wykonanie:
1. Wlewamy do garnka wino oraz cukier i gotujemy około 2–3 minuty.
2. Następnie dodajemy żurawinę (świeżą i suszoną), rodzynki, skórkę pomarańczy, drobno pokrojone morele, otartą skórkę i sok z mandarynki.
3. Całość gotujemy około 15 minut, kilka razy mieszając. Odstawiamy do przestudzenia.
4. Do przestudzonej masy dodajemy miód, rum oraz olejki aromatyczne. Dokładnie mieszamy.
5. Uzyskany sos dodawać możemy do tart, babeczek czy ciasteczek.
...
Firma VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice