Dołącz do czytelników
Brak wyników

Konferencje, kongresy, szkolenia

29 września 2021

III Konferencja ŻYWIENIE A ZDROWIE PROKREACYJNE KOBIETY

0 29

Serdecznie zapraszamy do udziału w III edycji Konferencji pt. „Żywienie a Zdrowie Prokreacyjne Kobiety”, która odbędzie się w dniu 19 listopada 2021 r. Tematyka Konferencji wpisuje się w najnowsze trendy naukowe i praktyczne, które dotyczą wpływu diety na zdrowie człowieka.

 

POLECAMY

Przy udziale wybitnych postaci ze świata nauki, którzy przyjęli nasze zaproszenie do udziału w spotkaniu, chcemy przedstawić najnowszą wiedzę na temat nutrigenomiki, wpływu mikrobioty na zdrowie człowieka, znaczenia prawidłowej podaży folianów, żelaza i witamin dla zdrowia prokreacyjnego kobiety. Tematem spotkania będzie też współzależność potencjału genetycznego człowieka i diety oraz ich korelacja z rozwojem wewnątrzmacicznym płodu. Prawidłowe żywienie kobiety ma ogromny wpływ za zdrowie prokreacyjne i zdrowie przyszłych pokoleń. Mamy nadzieję, że dobór tematów i wykładowców zapewni najwyższy poziom Konferencji i spełni Państwa oczekiwania.

Konferencja skierowana jest do lekarzy (ginekologów, położników, pediatrów, neonatologów), farmaceutów, dietetyków, położnych oraz osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem.

Ubiegłoroczna edycja konferencji online okazała się bardzo dużym sukcesem, ponieważ uczestniczyło w niej 730 osób!  Osoby które nie mogły wziąć udziału w obradach na żywo otrzymały możliwość obejrzenia wykładów w ciągu 12 miesięcy. Takie elastyczne podejście w połączeniu z bezpieczeństwem (w obecnej sytuacji epidemiologicznej uczestnicy mają możliwość wysłuchania wykładów w bezpiecznych warunkach, bez kontaktu z innymi osobami), wygodą (możliwość wzięcia udziału w konferencji „bez wychodzenia z domu” z dowolnego miejsca na Ziemi), oszczędnością czasu (uczestnicy nie tracą czasu na dojazd do miejsca gdzie odbywa się konferencja) oraz oszczędnością pieniędzy (niższa opłata za udział w konferencji w porównaniu do stacjonarnej konferencji oraz brak kosztów dojazdu i noclegu) spowodowały, że zainteresowanie ze strony uczestników przerosło nasze najśmielsze oczekiwania. Opinie uczestników to potwierdzają:

 „Konferencja była przygotowana w fantastyczny i bardzo profesjonalny sposób. Bardzo wiele z niej wyniosłam i jestem bardzo zadowolona z tak pożytecznie spędzonego dnia. Duży zastrzyk konkretnej wiedzy.”

„Bardzo merytoryczne wykłady, sprawnie, nie było czuć, że konferencja jest online”

„Bardzo wysoki poziom merytoryczny wykładowców, udział w tej konferencji był niezwykle pouczający!”

Tegoroczna edycja wydarzenia ponownie odbędzie się w formie konferencji online ze streamingiem na żywo. Nowa odsłona Konferencji to merytoryczne prelekcje z udziałem wykładowców z całej Polski, ale także dyskusje po zakończeniu każdej sesji (uczestnicy będą mogli zadawać pytania na live-czacie).

Mamy nadzieję, że taka forma konferencji online ponownie spotka się z Państwa akceptacją.

Z wyrazami szacunku i do zobaczenia online!

Prof. Krzysztof Drews
Prof. Agnieszka Seremak-Mrozikiewicz
Prof. Jan Mazela
Prof. Hubert Wolski

 

PROGRAM SPOTKANIA
09.00 – 09.10  Powitanie (Krzysztof Drews, Agnieszka Seremak-Mrozikiewicz, Jan Mazela,
Hubert Wolski)

SESJA I Prowadzący: Ewa Wender-Ożegowska, Mirosław Wielgoś
09.10 – 09.30  Aktywność fizyczna w ciąży (Mirosław Wielgoś)
09.30 – 09.50  Suplementacja ciężarnych – rekomendacje PTGiP (Piotr Sieroszewski)
09.50 – 10.10  Smak, wybory żywieniowe i zdrowie kobiety (Agata Chmurzyńska)
10.10 – 10.30  Czy odpowiednia dieta i kontrola masy ciała mają wpływ na przebieg ciąży i wyniki położnicze w ciąży powikłanej cukrzycą (Ewa Wender-Ożegowska)
10.30 – 10.50  Wpływ diety i czynników środowiskowych na rozwój ciąży (Krzysztof Drews)
10.50 – 11.10  Dyskusja
11.10 – 11.15  Przerwa

SESJA II Prowadzący: Agnieszka Seremak-Mrozikiewicz, Piotr Sieroszewski
11.15 – 11.35  Zastosowanie probiotyków u kobiet ciężarnych (Agnieszka Seremak-Mrozikiewicz)
11.35 – 11.55  Probiotyki a infekcje bakteryjne i grzybicze pochwy (Tomasz Paszkowski)
11.55 – 12.15  Dyskusja
12.15 – 12.40  Przerwa

SESJA III Prowadzący: Krzysztof Drews, Agata Chmurzyńska
12.40 – 13.20  Wykład specjalny: Optymalizacja żywienia matki: możliwość poprawy długoterminowego zdrowia dziecka / Optimizing maternal nutrition: an opportunity to improve long-term health of the child (Berthold Koletzko)
13.20 – 13.40  Immunomodulacyjne właściwości laktoferyny: czy można wykorzystać je w prewencji zakażeń i porodu przedwczesnego? (Krzysztof Kamiński)
13.40 – 14.00  Rola laktoferyny w gospodarce żelaza u ciężarnej (Hubert Wolski)
14.00 – 14.20  Dyskusja
14.20 – 14.45  Przerwa

SESJA IV Prowadzący: Jarosław Kalinka, Hubert Wolski
14.45 – 15.05  DHA w ciąży (Jarosław Kalinka)
15.05 – 15.25  Wpływ używek (nikotyna, kawa, herbata, alkohol) na ciążę (Ewa Florek)
15.25 – 15.45  Hipotrofia płodu – czy dieta jest istotna? (Agata Szpera-Goździewicz)
15.45 – 16.05  Znaczenie witaminy D w cholestazie ciężarnych (Krzysztof Piątek)
16.05 – 16.25  Dyskusja
16.25 – 16.30  Zakończenie obrad

Więcej informacji na: https://zywienieaprokreacja2021.pl/info

Przypisy