Konferencja organizowana jest przez Pracownię Dietetyki Pediatrycznej Kliniki Pediatrii Gastroenterologii i Żywienia.
Postępowanie dietetyczne oraz leczenie żywieniowe wpisane są w proces terapeutyczny pacjentów pediatrycznych, nowe doniesienia naukowe oraz mnogość informacji narzucają konieczność usystematyzowania wiedzy i wypracowanie standardów.
POLECAMY
W Konferencji zaplanowaliśmy 2 sesje tematyczne, w których omawiane zagadnienia zostaną przedstawione głównie w oparciu o opis przypadku. Tegoroczna konferencja przyjmie formę dyskusji okrągłego stołu. Do debaty na temat leczenia żywieniowego i dietetycznego zaprosiliśmy ekspertów praktyków, którzy podzielą się z Państwem swoimi doświadczeniami. Dodatkowo w celu połączenia teorii z praktyką zapraszamy do udziału w warsztatach.
Zapraszamy pediatrów, dietetyków, pielęgniarki, położne oraz przedstawicieli zawodów pokrewnych, dla których wiedza ta może być przydatna w praktyce zawodowej.
PROGRAM RAMOWY
Sesja I Standardy opieki dietetycznej
9.00-9.05 Powitanie uczestników
9.05-9.30 Dodatki do żywności a dieta dzieci z perspektywy dietetyka.
Dr Małgorzata Kostecka, Wydział Nauki o Żywności i Biotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
9.30-10.00 Akcesoria do karmienia-czym karmić, aby skutecznie rozwijać umiejętności dziecka.
Dr Ewa Winnicka, Klinice Gastroenterologii, Hepatologii i Zaburzeń Odżywiania Instytutu „Pomnik-
10.00 10.30 Żywienie sportowców w wieku rozwojowym na co należy zwrócić szczególną uwagę.
Dr hab. Barbara Frączek, Zakład Medycyny Sportowej i Żywienia Człowieka, AWF Kraków
10.30-11.00 Właściwa przenikliwość bariery jelitowej – znaczenie jej utrzymania i możliwości przywracania.
Dr n. med. Maciej Hałasa Zakład Biochemii i Żywienia Człowieka, Pomorski Uniwersytet Medyczny
11.00-11.15 Warzywa i owoce w diecie dziecka inwestycją w zdrowie.
Dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska Klinika Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia UJ CM
11.15-11.30 Dyskusja okrągłego stołu
Przerwa kawowa 11.30 -12.00
Sesja II Standardy leczenia żywieniowego
12.00–12.30 Nowe podejście do leczenie żywieniowego chorób zapalnych jelit.
Dr hab. med. Małgorzata Sładek Klinika Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia UJ CM
12.30-12.50 Makrogole w praktyce lekarza pediatry i dietetyka.
Dr n. med. Anna Stochel-Gaudyn Klinika Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia UJ CM
12.50-13.20 Problemy dietetyczne w prowadzeniu młodzieży z cukrzycą.
Dr hab. Małgorzata Wójcik, Klinika Endokrynologii Dzieci i Młodzieży, UJ CM
13.20 -13. 50 Dziecko niedożywione -jak ocenić i zmodyfikować dietę?
mgr inż. Małgorzata Matuszczyk Klinika Gastroenterologii, Hepatologii , Zaburzeń Odżywiania i Pediatrii, Instytut Pomnik -Centrum Zdrowia Dziecka
13.50-14.10 Fitoterapia w leczeniu wybranych chorób czynnościowych przewodu pokarmowego – szamanizm czy medycyna oparta na faktach?
Szymon Drygała MSL Bayer
14.10 -14. 30 Dyskusja okrągłego stołu
14.30- 15.30 OBIAD
15.30-17.00 WARSZTATY
Warsztat I – Otyłość prosta u dzieci – OPISY PRZYPADKÓW
Dr inż Anna Harton, Zakład Dietetyki, SGGW
Warsztat II – Alergia na BMK u niemowląt i małych dzieci. Opcje terapeutyczne w zależności od manifestacji klinicznej.
Dr n. med Urszula Wąsowicz-Jedynak, Klinika Chorób Dzieci, UJ CM
Za udział w konferencji przysługuje 7 pkt. edukacyjnych