Stowarzyszenie Poranek, na co dzień zajmujące się organizacją pomocy żywieniowej dla najuboższych, wychodzi z inicjatywą wsparcia wszystkich zainteresowanych wiedzą na temat odżywiania i nie tylko. W ramach cyklu „Miesiąc zdrowego żywienia” publikuje porady, teksty i filmy eksperckie na temat faktów i mitów żywieniowych. Można je znaleźć na stronie www.stowarzyszenieporanek.pl
Ekspertka akcji, dietetyczka kliniczna Magdalena Kowalska, rozprawie się między innymi z niekorzystnymi „modami” żywieniowymi, przestrzega przed „cudownie” działającymi dietami oraz suplementami diety.
POLECAMY
Szkodliwe detoksy oraz suplementy
– Detoks to pojęcie bardzo błędne - za prawdziwą detoksykację szkodliwych substancji w organizmie odpowiadają wątroba i nerki. Należy dbać o te dwa narządy na co dzień, spożywając produkty roślinne bogate w antyoksydanty i unikając przetworzonego jedzenia. Kilkudniowy detoks czy głodówka nie rozwiążą problemu codziennych niezdrowych nawyków – komentuje ekspertka akcji Stowarzyszenia Poranek, dietetyczka kliniczna Magdalena Kowalska.
– Z kolei suplementy diety należy wybierać z rozwagą, ponieważ w świetle prawa są one żywnością, a nie lekiem, co oznacza, że nie podlegają kontroli potwierdzającej ich działanie. W przypadku potrzeby uzupełnienia niedoborów, np. witaminy D3 czy kwasów omega 3, lepszym pomysłem będzie sięgnięcie po lek bez recepty – dodaje dietetyk.
Korzyści z ograniczenia lub rezygnacji mięsa w diecie
W 2015 roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wpisała mięso i produkty mięsne – w szczególności te pochodzące z hodowli przemysłowych - na listę potencjalnie rakotwórczych produktów spożywczych.
– Najzdrowsze produkty spożywcze to pokarmy roślinne, które w przeciwieństwie do tych zwierzęcych są bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Hamują one wolne rodniki chroniąc przed chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz wykazują działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Nie zawierają cholesterolu, dzięki czemu działają ochronnie na serce i naczynia, a także zawierają duże ilości błonnika, witamin i składników mineralnych – radzi ekspertka akcji „Miesiąc zdrowego żywienia”, dietetyczka kliniczna Magdalena Kowalska.
– W Stowarzyszeniu Poranek bardzo poważnie podchodzimy do popularyzacji wiedzy o żywieniu. Wierzymy, że wiedza na temat czytania etykiet, świadome wybory produktów bazujące na wskazaniach dietetyków a nie marketingu, zdemaskowanie szkodliwych mitów żywieniowych i pogłębienie wiedzy o tym, czym jest zdrowe odżywianie, pozwalają żyć zdrowiej, a przy tym oszczędniej. . Baza artykułów oraz filmów powstałych w ramach „Miesiąca Dobrego Żywienia” ma na celu pomoc wszystkim zainteresowanym zdrowiem i oszczędzaniem w staniu się świadomymi konsumentami – mówi Piotr Nowacki, Prezes Stowarzyszenia Poranek.
Porady dietetyczki, oszczędne przepisy oraz inne teksty powstałe w ramach akcji „Miesiąc dobrego żywienia” są dostępne na stronie: www.stowarzyszenieporanek.pl/wiedza-o-zywnosci
#####
Stowarzyszenie Poranek - powstało w styczniu 2013 roku z inicjatywy kilkunastu osób zaangażowanych od lat w pomoc osobom najuboższym. Współprowadzi punkty wydawania żywności we Wrocławiu i Lidzbarku Warmińskim, prowadzi działalność edukacyjną m.in. na temat zdrowego żywienia.
Więcej o stowarzyszeniu Poranek: www.stowarzyszenieporanek.pl