Dołącz do czytelników
Brak wyników

Na czasie

11 grudnia 2019

Domek piernikowy

69

Ręka w górę kto z nas jako dziecko choć raz nie marzył o schrupaniu piernikowego domku. Zbliżające się święta Bożego Narodzenia to doskonały moment, aby spełnić te dziecięce marzenia. Własnoręcznie przygotowany piernikowy domek, będzie nie tylko przepysznym dodatkiem na świątecznym stole, ale również i formą atrakcyjnego spędzenia czasu z najmłodszymi.

Składniki na piernik:

600 g mąki orkiszowej lub pszennej

250 g masła

200 g cukru, np. brązowego

7 łyżek miodu

7 łyżek przyprawy do piernika

1 łyżeczka kakao

1,5 łyżeczki sody

Składniki na lukier i dodatki:

200 g cukru pudru + cukier do posypania

1 białko

migdały Kresto

migdały blanszowane Kresto

rodzynki Kresto

Wymiary:

dach: prostokąt 22,5 x 11,5 cm

ściana przednia (z drzwiami): prostokąt 20 x 10,5 cm

ściana tylna (z dwoma oknami): prostokąt 20 x 10,5 cm

ściany boczne (każda z jednym oknem): prostokąty 10 x 14 cm, na szczycie trójkąt o ramionach 11 cm i podstawie 14 cm

Piernikowy domek to  świąteczna ozdoba i przekąska w jednym

Fot. VOG Polska  Sp. z o.o.

 

Wykonanie:

Masło, cukier, miód, przyprawę piernikową i kakao przekładamy do garnka. Podgrzewamy zawartość do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru, często przy tym mieszając. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Przelewamy rozpuszczoną masę do misy miksera, dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i wyrabiamy przez kilka minut, aż do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji.  

Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną, a następnie drugą rozwałkowujemy na grubość około 6 mm, w razie potrzeby delikatnie podsypując ciasto mąką.

Z tak przygotowanego ciasta wykrajamy elementy domku według wymiarów podanych powyżej. Przygotowane części układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zwracamy uwagę na płaskie ułożenie elementów, tak aby były jak najbardziej płaskie. Pamiętajmy o zachowaniu odległości pomiędzy elementami, gdyż ciasto delikatnie rośnie. Z pozostałej części ciasta możemy wykonać podstawę dla domku (okrąg, prostokąt) lub wykroić małe pierniczki.

Elementy domku pieczemy w temperaturze 180°C, na środkowej półce przez 10–12 minut i pozostawiamy do ostudzenia.

Lukier przygotowujemy bezpośrednio przed sklejaniem domku. Przesiewamy przez sitko cukier puder, który następnie łączymy z białkiem. Lukier powinien być gęsty i klejący. Jeżeli jest zbyt płynny, mieszając dosypujemy stopniowo cukier puder.

Korzystając z pomocy drugiej osoby (np. dziecka) przymierzamy poszczególne ściany i dach i sprawdzamy, czy dobrze się spasowują. Planujemy miejsca łączenia lukrem.

Poszczególne ściany i dach domku ozdabiamy bakaliami i lukrem według własnych preferencji. Na zdjęciu przedstawiamy jedynie propozycję. Uwzględniamy przyszłe miejsca łączenia elementów – tam nie powinny znajdować się elementy zdobienia, które mogą być przeszkodą w połączeniu ścian lub dachu. Pozostawiamy na kilka minut do zastygnięcia masy

Gotowe, przyozdobione ściany ostrożnie składamy i sklejamy ze sobą za pomocą lukru, korzystając przy tym z pomocy drugiej pary rąk. Można wspomóc się zaimprowizowanym stelażem, który przytrzyma ściany domku podczas klejenia – kubek lub obciążone pudełko, na którym oprzemy ściany. Po wykonaniu każdego połączenia odczekujemy kilka minut dla związania lukru i przystępujemy do kolejnego etapu.

Na koniec wykonujemy prace dekoratorskie np. instalując na dachu jedno z ciasteczek, posypując cukrem-pudrem, itp.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

Przypisy