Dlaczego warto mrozić kukurydzę, a świeżą jeść w towarzystwie tłuszczu?

Dietetyk wyjaśnia, z jakimi produktami najlepiej łączyć ziarna kukurydzy

Otwarty dostęp

Ponad 60% ziarna kukurydzy stanowią węglowodany złożone, które według zasad zdrowego żywienia powinny być głównym źródłem energii w codziennej diecie. Trawią się bowiem powoli, stopniowo uwalniając energię, co zapobiega częstym napadom głodu. Kukurydza to również źródło błonnika pokarmowego, który – pęczniejąc w żołądku – zapewnia odczucie sytości na dłużej, dzięki czemu ograniczamy podjadanie między posiłkami. Magdalena Czyrynda-Koleda, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku” tłumaczy, w jaki sposób najlepiej podawać kukurydzę, by wydobyć zarówno jej smak, jak i walory odżywcze.

Kolba kukurydzy lubi dobry tłuszcz

Łącząc kolbę kukurydzy z tłuszczem, nasz organizm jeszcze lepiej wykorzystuje potencjał odżywczy składników zawartych w kukurydzy. To w jej ziarnach bowiem znajduje się najwięcej przeciwutleniaczy, witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. – Zarówno luteina, należąca do związków o silnym działaniu antyoksydacyjnym, jak i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak witamina A, D, E oraz K, w celu lepszego wchłaniania i wykorzystania ich przez organizm potrzebują obecności tłuszczu. Najlepszym wyborem będzie olej rzepakowy, który przyniesie dodatkowe korzyści, czyli porządny zastrzyk kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, wspierających zarówno naszą odporność, jak i pracę mózgu – zapewnia Magdalena Czyrynda-Koleda.

Mrożona kukurydza = więcej zdrowia

Proces mrożenia wpływa na zwiększenie wartości odżywczej kukurydzy. Z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Kalifornii wynika, że zawartość witaminy C w mrożonej kukurydzy jest wyższa w porównaniu z surowym produktem! Ważne jednak, by obróbkę termiczną świeżych ziaren kukurydzy przeprowadzić właściwie, zapobiegając kilkukrotnemu ich rozmrażaniu i zamrażaniu. Jak zatem prawidłowo mrozić ziarna kukurydzy? – Kukurydzę najpierw należy oczyścić z liści i włosów oraz odciąć zdrewniały trzon. Następnie ustawiamy kolby pionowo na desce i ostrym nożem odcinamy ziarna. Ziarna należy zblanszować, czyli zalać wrzątkiem i pozostawić je w nim na około minutę. Po tym czasie odlewamy gorącą wodę i zanurzamy ziarna w wodzie lodowatej, również na minutę. Gotowe ziarna osuszamy na ręczniku papierowym i przesypujemy do torebek lub zamykanych pojemników, po czym zamrażamy. Dzięki takiemu działaniu, kukurydza po wyjęciu
z zamrażarki będzie wymagała krótszej obróbki termicznej, a ziarna nie ulegną deformacji –
przekonuje dietetyczka.

W połączeniu z mięsem lub białkiem roślinnym

Mrożona kukurydza to doskonały składnik dań jednogarnkowych, np. leczo warzywnego z dodatkiem cukinii, papryki, pomidorów i kiełbasy albo indyka. Bogactwo witaminy C w ziarnach kukurydzy wzmocni przyswajalność żelaza z mięsa, wpływając pozytywnie na nasze samopoczucie. W wersji wegańskiej można zwiększyć ilość kukurydzy bądź urozmaicić jej obecność fasolą, soczewicą lub cieciorką, dbając tym samym o wyższą zawartość białka roślinnego w daniu. Dodając kaszę pęczak lub kaszę kukurydzianą, uzyskujemy energię niezbędną do codziennego funkcjonowania oraz szczególnie potrzebną, gdy jesteśmy aktywni fizycznie.

Pamiętaj o wodzie po zjedzeniu kukurydzy

Po zjedzonym posiłku z kukurydzą warto napić się szklanki wody. – Dania z kukurydzą dostarczają dużej ilości błonnika pokarmowego, który pomaga zmiękczyć stolec. Wchłania on bowiem wodę w jelicie grubym, ułatwiając tym samym wypróżnienie. By tak się stało, musimy pić dużo płynów. Brak wody w codziennej diecie oznacza twardy i gęsty stolec, którego konsekwencją mogą być nawracające zaparcia – mówi ekspertka.

Przypisy

    Informacja prasowa

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI