Kolba kukurydzy lubi dobry tłuszcz
Łącząc kolbę kukurydzy z tłuszczem, nasz organizm jeszcze lepiej wykorzystuje potencjał odżywczy składników zawartych w kukurydzy. To w jej ziarnach bowiem znajduje się najwięcej przeciwutleniaczy, witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. – Zarówno luteina, należąca do związków o silnym działaniu antyoksydacyjnym, jak i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak witamina A, D, E oraz K, w celu lepszego wchłaniania i wykorzystania ich przez organizm potrzebują obecności tłuszczu. Najlepszym wyborem będzie olej rzepakowy, który przyniesie dodatkowe korzyści, czyli porządny zastrzyk kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, wspierających zarówno naszą odporność, jak i pracę mózgu – zapewnia Magdalena Czyrynda-Koleda.
Mrożona kukurydza = więcej zdrowia
Proces mrożenia wpływa na zwiększenie wartości odżywczej kukurydzy. Z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Kalifornii wynika, że zawartość witaminy C w mrożonej kukurydzy jest wyższa w porównaniu z surowym produktem! Ważne jednak, by obróbkę termiczną świeżych ziaren kukurydzy przeprowadzić właściwie, zapobiegając kilkukrotnemu ich rozmrażaniu i zamrażaniu. Jak zatem prawidłowo mrozić ziarna kukurydzy? – Kukurydzę najpierw należy oczyścić z liści i włosów oraz odciąć zdrewniały trzon. Następnie ustawiamy kolby pionowo na desce i ostrym nożem odcinamy ziarna. Ziarna należy zblanszować, czyli zalać wrzątkiem i pozostawić je w nim na około minutę. Po tym czasie odlewamy gorącą wodę i zanurzamy ziarna w wodzie lodowatej, również na minutę. Gotowe ziarna osuszamy na ręczniku papierowym i przesypujemy do torebek lub zamykanych pojemników, po czym zamrażamy. Dzięki takiemu działaniu, kukurydza po wyjęciu
z zamrażarki będzie wymagała krótszej obróbki termicznej, a ziarna nie ulegną deformacji – przekonuje dietetyczka.
W połączeniu z mięsem lub białkiem roślinnym
Mrożona kukurydza to doskonały składnik dań jednogarnkowych, np. leczo warzywnego z dodatkiem cukinii, papryki, pomidorów i kiełbasy albo indyka. Bogactwo witaminy C w ziarnach kukurydzy wzmocni przyswajalność żelaza z mięsa, wpływając pozytywnie na nasze samopoczucie. W wersji wegańskiej można zwiększyć ilość kukurydzy bądź urozmaicić jej obecność fasolą, soczewicą lub cieciorką, dbając tym samym o wyższą zawartość białka roślinnego w daniu. Dodając kaszę pęczak lub kaszę kukurydzianą, uzyskujemy energię niezbędną do codziennego funkcjonowania oraz szczególnie potrzebną, gdy jesteśmy aktywni fizycznie.
Pamiętaj o wodzie po zjedzeniu kukurydzy
Po zjedzonym posiłku z kukurydzą warto napić się szklanki wody. – Dania z kukurydzą dostarczają dużej ilości błonnika pokarmowego, który pomaga zmiękczyć stolec. Wchłania on bowiem wodę w jelicie grubym, ułatwiając tym samym wypróżnienie. By tak się stało, musimy pić dużo płynów. Brak wody w codziennej diecie oznacza twardy i gęsty stolec, którego konsekwencją mogą być nawracające zaparcia – mówi ekspertka.