Dołącz do czytelników
Brak wyników

Konferencje, kongresy, szkolenia

9 marca 2022

Dietetycy dla Ukrainy

0 657

Dr Damian Parol zorganizował wydarzenie, którego celem jest zebranie dodatkowych środków, które pomogą Ukrainkom i Ukraińcom. Wraz z innymi dietetykami przygotował cykl wykładów on-line związanych z dietetyką – obecnie jest ich 30, ale ta liczba cały czas rośnie. Prowadzą je czołowi polscy specjaliści i specjalistki.

Co zrobić, żeby dołączyć do wydarzenia:

  1. Wpłać min. 100 zł na wybraną organizację wspierającą Ukrainę. Listę wiarygodnych organizacji znajdziesz tutaj: https://demagog.org.pl/analizy_i_raporty/pomoc-dla-ukrainy-lista-wiarygodnych-zbiorek-i-akcji/
  2. Przygotuj potwierdzenie przelewu.
  3. Wypełnij kwestionariusz pod tym linkiem i czekaj na dostęp do dedykowanej grupy: https://forms.gle/RhCzswPEUa8yAM7c9

Plan wydarzenia (aktualizowany na bieżąco):

8 marca
18:00 - Jak przygotować wywiad psychodietetyczny - Mikołaj Choroszyński
19:00 - 5 głównych czynników psychologicznych, które decydują o tym, czy uda się utrzymać zdrowe nawyki - Anna Januszewicz
20:00 - Zrozumieć bilans energetyczny - Damian Parol

POLECAMY

9 marca
18:00 - Morsowanie - posiłki przed i po ekspozycji na zimno - Alicja Zientara
19:00 - Adaptacje metaboliczne - nowe dowody, inna perspektywa - Radosław Smolik
20:00 - Pacjent onkologiczny - od czego zacząć? - Maja Czerwińska Rogowska

10 marca
18:00 - Nietolerancja histaminy - niedoceniana przyczyna zaburzeń żołądkowo-jelitowych - Tadeusz Sowiński
19:00 - Dialog motywujący w dietetyce - Nina Wojtyra
20:00 - Jak mózg robi nas w bambuko podczas odchudzania - Arkadiusz Matras

11 marca
18:00 - Żywienie dzieci ze spektrum autyzmu - czy dieta ma znaczenie? - Justyna Jessa
19:00 - Wykorzystanie umiejętności psychodietetycznych w pracy dietetyka- przykłady ćwiczeń - Aleksandra Ulatowska
20:00 - Wpływ diety na występowanie migren: omówienie czynników wyzwalających oraz możliwych strategii dietetycznych - Agnieszka Ciepłowska

12 marca
10:00 - Techniki psychodietetyczne i ćwiczenie uważności w terapii jedzenia kompulsywnego - Karolina Gruszecka
11:00 - Dietoprofilaktyka w endometriozie - Klaudia Solman
12:00 - Borelioza - postępowanie dietetyczne w praktyce - Anna Podlewska
18:00 - Diagnostyka i dietoterapia w chorobach tarczycy - Dominika Tomaszewska
19:00 - Jedzenie a stres - Kornelia Stasieńko
20:00 - Zaburzenia integracji sensorycznej jako przyczyna wybiórczości pokarmowej - Joanna Sasin-Kowalczyk

13 marca
17.15 - Dietetyk w zawodowym sporcie w kadrze narodowej - praktyka i wskazówki z własnego doświadczenia - Urszula Somow
18:00 - Co spotyka dietetyka - oddział onkologiczny - Daniel Mielnik
19:00 - Najskuteczniejsze metody treningowe w zaburzeniach metabolicznych - Marcin Szwajnoch

14 marca
18:00 - Pierwsza pomoc w praktyce dietetyka - Michał Czapla
19:00 - Łatwe liczenie kalorii - Magdalena Superson
20:00 - Dietoterapia w trakcie farmakologicznego leczenia otyłości - Katarzyna Pastusiak

15 marca
18:00 - Smaki diety roślinnej - jak gotować zdrowo i smacznie? - Jan Tomaszewski
19:00 - Sportowiec na diecie roślinnej w gabinecie dietetyka - teoria i praktyka - Gabi Panasiewicz
20:00 - Wsparcie w redukcji z zastosowaniem technik poznawczo-behawioralnych - Agata Głyda

16 marca
17:30 - Zaburzone zachowania żywieniowe u podopiecznych w gabinecie dietetyka. Jak reagować i co robić, kiedy widzimy niepokojące objawy? - Dorota Traczyk-Bednarek
19:00 - Cukrzyca ciążowa - postępowanie dietetyczne - Małgorzata Słoma-Krześlak
20:00 - Regulacja apetytu - czynniki biochemiczne, żywieniowe, psychogenne - Katarzyna Zabłocka-Słowińska

17 marca
17:30 - Dieta i suplementacja w ciąży - Paulina Róg
19:00 - Słaby sen sabotuje odchudzanie? Jak sen wpływa na zdrowie metaboliczne i jak zadbać o dobrą jakość snu - Daria Łukowska
20:00 - Insulinooporność - najważniejsze elementy postępowania z punktu widzenia farmaceuty i dietetyka - Magda Obrzut i Małgorzata Słoma-Krześlak

18 marca
17:30 - Doping mózgu - co jeść i suplementować, aby poprawić funkcje kognitywne? - Jacek Feldman
19:00 - Jak zbudować plan aktywności fizycznej z pacjentem? - Marcin Szwajnoch
20:00 - Żywienie w warunkach wysokogórskich - Ewa Karpęcka-Gałka

19 marca
10:00 - Dieta low FODMAP przy zaburzonych relacjach z jedzeniem – czy ma prawo działać? - Weronika Gwioździk
11:00 - Kawa - domowe metody parzenia i wpływ na zdrowie - Agata Lewandowska
12:00 - Żywienie i suplementacja w CrossFit w pigułce - Mateusz Sprengel
18:00 - Kobiecy obraz ciała w kulturze diet. Przekonania dotyczące szczupłości - Monika Michalak
19:00 - Jak dietą możesz wpływać na klimat - Marcin Wójciak
20:00 - Problemy żołądkowo-jelitowe biegaczy - Michał Płecha

20 marca
18:00 - Czy cukier jest aż taki zły? Dietetyk w roli adwokata "diabła" - Jackowiak Marcin
19:00 - Jak pracować z małym pacjentem w gabinecie- okiem psychodietetyczki - Joanna Piotrowska
20:00 - Cholesterol - spisek koncernów farmaceutycznych czy realne zagrożenie? - Łukasz Subsar

21 marca
18:00 - Rola dietetyka we współpracy ze sztabem medycznym i trenerskim - Sylwia Maksym
19:00 - Żywienie niemowlaka - zalecenia vs prawdziwe życie, czyli jak naprawdę wspierać rodziców niemowląt - Gosia Jackowska
20:00 - Jak wygląda praca szpitalnego zespołu żywieniowego? - Małgosia Matuszczyk, Paulina Mika-Stępkowska, Martyna Kośmider, Miłosz Jasiński

22 marca
18:00 - Wsparcie dietetyczne przy Zespole Policystycznych Jajników - Katarzyna Skórska
19:00 - Dieta a choroby skóry - Katarzyna Kowalcze
20.00 - Dieta śródziemnomorska nad Bałtykiem - Magdalena Kartasińska

Ważne - wszystkie wykłady będą nagrane i dostęp do nich będzie również później! 

Więcej szczegółów na stronie wydarzenia: https://www.facebook.com/events/803296747382331

Przypisy