„Dieta na koronawirusa”, czyli kilka słów o detoksie, glutenie i mleku

Temat numeru

Jeśli wziąć pod uwagę uwarunkowania, w jakich przyszło nam dziś żyć, nie powinny dziwić powszechne przejawy zainteresowania rozmaitymi metodami wspierania odporności immunologicznej. Nie sposób też uznać to zainteresowanie za niepotrzebne czy z gruntu szkodliwe, ale biorąc pod uwagę ilość pojawiających się ostatnio sprzecznych niekiedy informacji, trzeba zaznaczyć, że wyprawa w pewne obszary internetu w poszukiwaniu „recepty na zdrowie” może okazać się równie ryzykowna, jak wycieczka do Castiglione d’Adda. Implementacja niesprawdzonych zaleceń nie tylko bowiem nie będzie skuteczna w zmniejszaniu ryzyka infekcji, ale niekiedy może nieść za sobą powikłania zdrowotne. 

Czy dieta ma wpływ na odporność?

Wpływ sposobu odżywiania się na odporność jest już dzisiaj trudny do podważenia. To żaden okolicznościowy wymysł, tylko fakt, mający dobre wsparcie w literaturze fachowej [1–3]. Ujmując zatem sprawę lakonicznie: w czasach, gdy istnieje zwiększone ryzyko infekcji, dbałość o odpowiedni dobór jakościowy i ilościowy pokarmów może stanowić element prewencji, a postulowanie racjonalnych praktyk w tym zakresie jest wpisane w zawód dietetyka. Nawet jeśli nijak się to ma do ryzyka zachorowania na COVID-19, istnieje szansa, że codzienne zwyczaje żywieniowe będą miały wpływ na zdolność organizmu do radzenia sobie z infekcją w toku ewentualnego jej trwania. No i właśnie w tym momencie dochodzimy do newralgicznego i często formułowanego pytania dotykającego gorącego tematu. 

POLECAMY

Otóż, czy istnieje jakaś dieta pozwalająca ustrzec się znienawidzonego koronawirusa lub też choćby – zagwarantować łagodny przebieg zakażenia?

Odpowiedź brzmi: nie, nie istnieje taka dieta, która chroni przed zakażeniem. Przynajmniej nie ma na to żadnych dowodów, podobnie jak nie ma dowodów na to, że jakakolwiek dieta chroniła przed zachorowaniem na SARS, grypę, odrę czy AIDS. Ale oczywiście nie musi to oznaczać, że sposób odżywiania nie ma żadnego wpływu na naszą odporność, a to od niej zależy, na jakie infekcje zapadamy i jak je przechodzimy. Ten fakt trudno podważyć i – jak się okazuje – może to skłaniać zarówno do racjonalnych przemyśleń i odpowiedzialnych zachowań, jak i do snucia bezeceństw i czynienia totalnych głupot. Warto zatem zadać sobie następujące pytanie:

Który z czynników żywieni

...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dietetyk sportowy, ekspert ds. suplementacji, szkoleniowiec specjalizujący się w zagadnieniach związanych z planowaniem żywienia w sportach siłowych i szybkościowych; już w czasie studiów jako dietetyk kadry narodowej wioślarek i wioślarzy brał czynny udział w przygotowaniach medalistów olimpijskich; dziś współpracuje przede wszystkim z zawodnikami i zawodniczkami kulturystyki, fitness, CrossFit, trójboju siłowego i sportów walki; jest także autorem licznych artykułów publikowanych m.in. na portalu PoTreningu.pl oraz w fachowym magazynie „Food Forum”

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI