Obecnie obserwujemy intensywny wzrost ilości schorzeń o podłożu metabolicznym i autoimmunologicznym, co powoduje ogromne koszty zdrowotne, ekonomiczne i społeczne, a skutecznym działaniem profilaktycznym może być odpowiednia dieta i zdrowa żywność.
POLECAMY
Jako organizatorzy konferencji dołożymy wszelkich starań, aby Wrocław stał się miejscem regularnych spotkań, dyskusji i wymiany doświadczeń w najnowszych trendach żywieniowych, zagrożeniach zdrowotnych i ich przewlekłych konsekwencjach wywoływanych nieprawidłową dietą.
TEMATY SESJI NAUKOWYCH:
24.03.2017 – Piątek
Wykład inauguracyjny Prof. Tadeusz Trziszka
Kontrowersje wokół żywienia
- Dieta bezglutenowa – moda czy konieczność – Dr. Ing. Malgorzata A. Jarossová, Department of Commodity Science and Product Quality Faculty of Commerce University of Economics in Bratislava, Slovakia
- Mody w świecie diet. Czy alternatywne sposoby żywienia są potrzebne i skuteczne? – dr inż. Danuta Figurska – Ciura, Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
- Owoce jako źródło substancji wspomagających leczenie chorób cywilizacyjnych – dr inż. Paulina Nowicka, Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
- Insekty – alternatywne źródło składników ---odżywczych – dr inż. Anna Żołnierczyk, Katedra Chemii, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
- Psychodietetyka – nowe trendy w żywieniu człowieka – mgr Justyna Stacherzak - Raczkowska, Dolnośląskie Centrum Psychoterapii, Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Zielona dolina – żywności i zdrowia - powrót do natury. Cele, założenia i planowane rezultaty programu.
Debata o zdrowiu. Wpływ czynników środowiska na metabolizm i jego zaburzenia.
Uczestnicy : Prof. Monika Bronkowska, dr Henryk Różański, Prof. Tadeusz Trziszka, dr hab. Dorota Waśko – Czopnik.
25.03.2017 - Sobota
Związek czynników środowiskowych z chorobami żywieniowozależnymi
- The effect of 100% fruit juice on lipid profile and other biochemical parameters of blood serum in adults women – M. Habanova, associate professor CSc./PhD. - Department of Human Nutrition (FAaFR), Slovak University of Agriculture in Nitra, Slovakia
- Występowanie i właściwości biologiczne związków polifenolowych i irydoidowych - dr inż. Joanna Kolniak- Ostek, Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
- Nutraceutyki I żywność funkcjonalna w prewencji chorób żywieniowozależnych – dr inż. Karolina Łoźna, Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
- Sposób odżywiania a zespół metaboliczny – od teorii do praktyki - dr hab. inż. Monika Bronkowska, prof. nadzw. UP, Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
- Aktywność fizyczna jako niezbędny element stylu życia w terapii chorób cywilizacyjnych - prof. dr hab. Małgorzata Słowińska-Lisowska, Katedra Biologicznych i Motorycznych Podstaw Sportu, Akademia Wychowania Fizycznego we Wrocławiu
Zaburzenia odżywiania jako problem społeczny
- Postępowanie diagnostyczne i lecznicze u pacjenta otyłego - dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska, Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
- Bulimia / anoreksja – dwa bieguny zaburzeń odżywiania - prof. dr hab. n. med. Katarzyna Kucharska, Klinika Nerwic, Zaburzeń Osobowości i Odżywiania, Instytut Psychiatrii i Neurologii w Warszawie
- Znaczenie ziołolecznictwa przy wspomaganiu leczenia otyłości - dr n. biol. Henryk Różański, Laboratorium Biologii Przemysłowej i Eksperymentalnej, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. St. Pigonia w Krośnie
- Medycynie senioralna - aspekty metaboliczne - prof. dr hab. Małgorzata Sobieszczańska, Katedra i Klinika Geriatrii Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu
Różnorodność czynników wpływających na organizm
- Insulina wróg czy przyjaciel - dr hab. Dorota Waśko – Czopnik, Klinika Gastroenterologii i Hepatologii, Uniwersytecki Szpital Kliniczny we Wrocławiu
- Znaczenie mikroflory jelitowej w regulacji metabolizmu - dr Patrycja Szachta, Centrum Medyczne VitaImmun w Poznaniu
- Nutrigenomika i nutrigenetyka w profilaktyce zdrowotnej - dr inż. Maciej Oziembłowski, Katedra Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
- Wykorzystanie biosubstancji zawartych w jajach kurzych - Prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc – Department of Internal Medicine – Metabolic Care and Gerontology, Charles Uniwervsity, Faculty of Medicine, Czech Republic