Dołącz do czytelników
Brak wyników

Na czasie

19 listopada 2019

Ciasto marchewkowe z musem śliwkowym

0 25

Marchew to popularne warzywo często wykorzystywane w kuchni przede wszystkim do dań wytrawnych. Tymczasem przy odpowiedniej obróbce może stanowić również podstawę różnorodnych deserów. Wzbogacając jej smak suszoną śliwką, cynamonem i serkiem mascarpone uzyskamy przepyszne połączenie, a marchewkowe ciasto będzie stanowić ciekawy dodatek do popołudniowej kawy.

Składniki (torownica o średnicy 7 cm):

350 g marchewki (waga po obraniu)

4 jajka rozmiar L

280 g mąki orkiszowej

200 g drobnego cukru do wypieków

200 ml oleju rzepakowego Rapso

2 łyżeczki cynamonu

1 torebka cukru waniliowego

olejek pomarańczowy (5–6 kropli)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Dodatki:

500 g mascarpone

2 gorzkie czekolady

300 g śliwek suszonych Kresto

2 łyżki masła

100 ml wódki

1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki soku pomarańczowego

gorzkie kakao

Wykonanie:

1.            Obraną marchew zetrzyj na drobnych oczkach tarki.

2.            Jajka wbij do misy miksera, dodaj sól i zacznij ubijanie. Następnie dosyp cukier, cukier waniliowy i całość miksuj aż do uzyskania gęstego, jasnego kremu.

3.            Dodaj olej i całość miksuj do momentu połączenia składników.

4.            Dodaj startą marchewkę, cynamon oraz olejek pomarańczowy, a następnie wymieszaj szpatułką.

5.            Na koniec dosyp przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz dokładnie wszystkie składniki.

6.            Tak przygotowane ciasto przełóż  do wysmarowanej olejem lub masłem foremki. Piecz 35–45 minut w temp. 180°C (do momentu uzyskania suchego patyczka), na środkowej półce. Po upieczeniu ciasto ostudź na kratce.

7.            Śliwki pokrój bardzo drobno, przełóż na patelnię i dodaj masło. Podsmażaj je 5–6 minut, często mieszając.

8.            Wódkę przelej do miseczki, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Dodaj do śliwek, mieszając doprowadź do wrzenia. Ściągnij patelnię z ognia i wystudź zawartość.

9.            Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Wystudź, ale zachowaj płynną konsystencję.

10.          Przełóż do misy miksera serek mascarpone i ubijaj 2–3 minuty. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i ubijaj do połączenia się składników.

11.          Zetnij ewentualną górkę w cieście. Ciasto przełóż z powrotem do formy. Nawilż je sokiem z pomarańczy. Posmaruj musem śliwkowym, a na wierzch wyłóż krem czekoladowy. Przygotowane ciasto przełóż do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie posyp wierzch ciasta gorzkim kakao oraz rozkruszonymi kawałkami ciasta.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VOG Polska Sp. z o.o.

ul. Przemysłowa 8

96-100 Skierniewice

www.vog.pl

 

Przypisy