Dołącz do czytelników
Brak wyników

Recenzje

2 lipca 2020

NR 3 (Czerwiec 2020)

Wywiad z Magdaleną Jarzynką-Jędrzejowską i Ewą Sypnik-Pogorzelską – autorkami książki Dieta wegańska na cztery pory roku

88

To dyplomowane dietetyczki i założycielki Poradni Dietetycznej – Dietosfera. Gotują, tworzą, inspirują! Prężnie działają już od ponad 18 lat. Autorki licznych książek i artykułów. Występowały w programach poradnikowych i lifestylowych w telewizji Kuchnia+, Polsat i TVN. 
Rozmawiała: Anna Waberska – redaktor naczelna czasopisma „Food Forum”.
 

POLECAMY


Anna Waberska: Skąd pomysł na powstanie książki Dieta wegańska na cztery pory roku?
Autorki książki:
Przede wszystkim bliska jest nam idea „zero waste” i odpowiedzialność za środowisko oraz jego przyszłość, w której przyjdzie mieszkać naszym dzieciom. Dlatego obie ograniczamy mięso, a produkty roślinne są podstawą naszego żywienia. Same nie jesteśmy wegankami, ale bardzo szanujemy naszych pacjentów wegetarian i wegan. Jesteśmy na listach specjalistów „prowege” i wspieramy pacjentów na diecie wegańskiej, proponując im najlepsze i najzdrowsze rozwiązania w tym sposobie żywienia i stylu życia. Jesteśmy nie tylko autorkami książek, ale też dietetykami czynnie pracującymi z pacjentami od ponad 18 lat i mamy praktyczne podejście do diet i codziennych jadłospisów. Z tej praktyki i doświadczenia wziął się pomysł na podział przepisów na 4 pory roku oraz uwzględnienie produktów prostych, łatwych do zdobycia i przede wszystkim sezonowych. 

Anna Waberska: Jakie informacje znajdziemy w części teoretycznej książki? 
Autorki książki:
Części teoretycznej poświęciłyśmy nie mniej uwagi niż samym przepisom, bo chciałyśmy, aby nie był to tylko zwykły wstęp. Edukacja to nasza misja. Dlatego można tam znaleźć informacje o korzyściach płynących z diety wegańskiej oraz o obecnym stanowisku naukowców, w tym o potencjalnych niedoborach. Sporą część zajmuje opis makro- i mikroskładników niezbędnych w diecie wege. Odnosimy się także do niezbędnej suplementacji. Opisujemy substancje antyodżywcze oraz sposoby na zwiększenie biodostępności. Przedstawiamy naszą subiektywną listę superfoods dla wegan, z opisami, dlaczego są takie super. Przestrzegamy też przed pułapkami w diecie wegańskiej, w tym wegańskim fast foodem. Opisujemy wegańskie przysmaki i zamienniki. Podpowiadamy, jak w ogóle zacząć przygodę z dietą wegańską i jak stawiać pierwsze bezpieczne kroki, aby się nie zniechęcić. 

Anna Waberska: Przepisy są proste i nie wymagają użycia wymyślnych przypraw, a wszystkie produkty są dostępne na polskim rynku – to duże ułatwienie dla czytelnika, czy przepisy są dobrze zbilansowane? 
Autorki książki:
Mamy bardzo duże doświadczenie w zawodzie dietetyka i w codziennej pracy bilansujemy diety indywidualne. Praca z pacjentami nauczyła nas, że przepisy powinny być praktyczne....

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy