Dr Izabella Wentz jest międzynarodowym autorytetem w zakresie zmagań z chorobą Hashimoto i pionierką we wprowadzaniu zmian trybu życia u osób cierpiących na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy.
POLECAMY
Gdy kilka lat temu zdiagnozowano u niej tę chorobę, postanowiła przekonać się, jak odżywianie, środowisko, a nawet kosmetyki oddziałują na stan zdrowia. Spędziła trzy lata na studiowaniu dostępnych źródeł, najnowszych doniesień naukowych i rekomendacji na temat postępowania w chorobie Hashimoto, a rozpowszechnienie zdobytej wiedzy stało się jej misją.
„Pomaganie chorym na zapalenie tarczycy typu Hashimoto stało się nie tylko moją pasją, ale też zajęciem na pełen etat i życiowym powołaniem. Nie znam odpowiedzi na wszystkie pytania dotyczące radzenia sobie z chorobą Hashimoto, jednak tak bardzo poprawiłam własną sytuację zdrowotną, że stałam się przewodniczką innych zmagających się z tą dolegliwością – pomogłam im zyskać lepsze zdrowie, złagodzić objawy zapalenia tarczycy, a w niektórych przypadkach nawet wyeliminować autoagresywne ataki na organizm i odstawić leki.”
Koniec z dylematami żywieniowymi
W swojej najnowszej książce „Co jeść by pozbyć się objawów Hashimoto” skupia się na najważniejszej z metod radzenia sobie z chorobą – diecie. Obszernie wyjaśnia wpływ właściwego odżywiania na samopoczucie i ustępowanie objawów. Radzi jak dobrać strategię odżywiania odpowiednią dla siebie, jak powinna wyglądać dieta w okresie remisji i co koniecznie wprowadzić, a co wykluczyć z codziennych posiłków.
Autorka nie ogranicza się jedynie do teorii i serwuje też mnóstwo przepisów na rewelacyjne, zakorzenione w polskiej kulturze dania.
Ta książka sprawia, że życie z chorobą stanie się dużo prostsze.
Polecana przez specjalistów
"Co jeść, by pozbyć się objawów hashimoto” jest kolejną książką Izabelli Wentz, cenionego eksperta i autorytetu w dziedzinie eliminowania objawów choroby Hashimoto. Autorka, chorująca od wielu lat na hashimoto, swoją karierę zawodową poświęciła poszukiwaniu skutecznej drogi do remisji. Jej poradnik zawiera wiele wskazówek, przepisów i planów żywieniowych, które wspomogą pacjentów w radzeniu sobie z objawami. Polecam!
Justyna Salamonowicz-Gustaw, prezes Polskiego Stowarzyszenia Hashimoto, założycielka firmy "Kod Równowagi"
Książkę można kupić pod tym linkiem //bit.ly/Hashimoto_CoJesc-IzabellaWentz
Przepis:
Grillowana ryba w papilotach z salsą ananasową i fasolką szparagową
Filety z ryby są tu zanurzone w salsie ze świeżego ananasa, pomidorów i soku z limonki, tworzącej intensywną mieszankę słodkich i cierpkich smaków. To danie jest nie tylko superłatwe do przygotowania, ale także zdrowe, bo jest źródłem kwasów omega-3, korzystnie wpływających na serce, antyoksydantów wspomagających układ odpornościowy oraz mnóstwa witamin i błonnika poprawiającego trawienie. Jeśli zależy ci na obniżeniu zawartości jodu, użyj słodkowodnej ryby o białym mięsie.
Przygotowanie wstępne:
15 minut
Dalsza obróbka: 20 minut
Porcje: 4
4 filety (po 170 g) z dorsza (lub innej białej ryby o zwartym mięsie)
1 szklanka ananasa pokrojonego w kostkę
1 duży pomidor pokrojony w kostkę
1 mała szalotka, posiekana
4 łyżki soku z limonki
sól morska lub różowa sól himalajska do smaku
czarny pieprz do smaku (jeśli tolerujesz)
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
450 g zielonej fasolki szparagowej, z obciętymi końcówkami, pokrojonej w pięciocentymetrowe kawałki
1. Rozgrzej grill (elektryczny lub gazowy) do 200–220°C.
2. Każdy filet połóż na osobnym arkuszu folii aluminiowej (przygotujesz z nich papiloty, czyli paczuszki, dla poszczególnych filetów).
3. W dużej misce zmieszaj kawałki ananasa, pomidora, szalotkę, sok z limonki, sól, pieprz i kolendrę i nałóż tak powstałą salsę na każdy filet.
4. Przykryj rybę drugim arkuszem folii i zaciśnij brzegi.
5. Połóż paczuszki na grillu na 15–20 minut, aż ryba będzie się łatwo rozpadać pod dotknięciem widelca. (Możesz też piec filety w papilotach w piekarniku nagrzanym do 205°C przez 15–20 minut).
6. W czasie, gdy ryba się piecze, ugotuj fasolkę na parze – wystarczy 8–10 minut, żeby była miękka i miała żywy zielony kolor.
7. Zdejmij rybę w papilotach z grilla. Ostrożnie (uważaj na gorącą parę!) otwórz paczuszki i przełóż rybę na talerze. Podawaj ciepłą, z fasolką szparagową.
Książkę można kupić pod tym linkiem //bit.ly/Hashimoto_CoJesc-IzabellaWentz