Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe odżywianie

22 marca 2019

W kwietniu do księgarń trafi książka „Co jeść by pozbyć się objawów Hashimoto”

195

Dr Izabella Wentz jest międzynarodowym autorytetem w zakresie zmagań z chorobą Hashimoto i pionierką we wprowadzaniu zmian trybu życia u osób cierpiących na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy.

POLECAMY

Gdy kilka lat temu zdiagnozowano u niej tę chorobę, postanowiła przekonać się, jak odżywianie, środowisko, a nawet kosmetyki oddziałują na stan zdrowia. Spędziła trzy lata na studiowaniu dostępnych źródeł, najnowszych doniesień naukowych i rekomendacji na temat postępowania w chorobie Hashimoto, a rozpowszechnienie zdobytej wiedzy stało się jej misją.

„Pomaganie chorym na zapalenie tarczycy typu Hashimoto stało się nie tylko moją pasją, ale też zajęciem na pełen etat i życiowym powołaniem. Nie znam odpowiedzi na wszystkie pytania dotyczące radzenia sobie z chorobą Hashimoto, jednak tak bardzo poprawiłam własną sytuację zdrowotną, że stałam się przewodniczką innych zmagających się z tą dolegliwością – pomogłam im zyskać lepsze zdrowie, złagodzić objawy zapalenia tarczycy, a w niektórych przypadkach nawet wyeliminować autoagresywne ataki na organizm i odstawić leki.”

Koniec z dylematami żywieniowymi

W swojej najnowszej książce „Co jeść by pozbyć się objawów Hashimoto” skupia się na najważniejszej z metod radzenia sobie z chorobą – diecie. Obszernie wyjaśnia wpływ właściwego odżywiania na samopoczucie i ustępowanie objawów. Radzi jak dobrać strategię odżywiania odpowiednią dla siebie, jak powinna wyglądać dieta w okresie remisji i co koniecznie wprowadzić, a co wykluczyć z codziennych posiłków.

Autorka nie ogranicza się jedynie do teorii i serwuje też mnóstwo przepisów na rewelacyjne, zakorzenione w polskiej kulturze dania.

Ta książka sprawia, że życie z chorobą stanie się dużo prostsze.

Polecana przez specjalistów

"Co jeść, by pozbyć się objawów hashimoto”  jest kolejną książką Izabelli Wentz, cenionego eksperta i autorytetu w dziedzinie eliminowania objawów choroby Hashimoto. Autorka, chorująca od wielu lat na hashimoto, swoją karierę zawodową poświęciła poszukiwaniu skutecznej drogi do remisji. Jej poradnik zawiera wiele wskazówek, przepisów i planów żywieniowych, które wspomogą pacjentów w radzeniu sobie z objawami. Polecam!

Justyna Salamonowicz-Gustaw, prezes Polskiego Stowarzyszenia Hashimoto, założycielka firmy "Kod Równowagi"

Książkę można kupić pod tym linkiem  //bit.ly/Hashimoto_CoJesc-IzabellaWentz

 

Przepis:

Grillowana ryba w papilotach z salsą ananasową i fasolką szparagową

Filety z ryby są tu zanurzone w salsie ze świeżego ananasa, pomidorów i soku z limonki, tworzącej intensywną mieszankę słodkich i cierpkich smaków. To danie jest nie tylko superłatwe do przygotowania, ale także zdrowe, bo jest źródłem kwasów omega-3, korzystnie wpływających na serce, antyoksydantów wspomagających układ odpornościowy oraz mnóstwa witamin i błonnika poprawiającego trawienie. Jeśli zależy ci na obniżeniu zawartości jodu, użyj słodkowodnej ryby o białym mięsie.

Przygotowanie wstępne:

15 minut

Dalsza obróbka: 20 minut

Porcje: 4

4 filety (po 170 g) z dorsza (lub innej białej ryby o zwartym mięsie)

1 szklanka ananasa pokrojonego w kostkę

1 duży pomidor pokrojony w kostkę

1 mała szalotka, posiekana

4 łyżki soku z limonki

sól morska lub różowa sól himalajska do smaku

czarny pieprz do smaku (jeśli tolerujesz)

2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

450 g zielonej fasolki szparagowej, z obciętymi końcówkami, pokrojonej w pięciocentymetrowe kawałki

 

1. Rozgrzej grill (elektryczny lub gazowy) do 200–220°C.

2. Każdy filet połóż na osobnym arkuszu folii aluminiowej (przygotujesz z nich papiloty, czyli paczuszki, dla poszczególnych filetów).

3. W dużej misce zmieszaj kawałki ananasa, pomidora, szalotkę, sok z limonki, sól, pieprz i kolendrę i nałóż tak powstałą salsę na każdy filet.

4. Przykryj rybę drugim arkuszem folii i zaciśnij brzegi.

5. Połóż paczuszki na grillu na 15–20 minut, aż ryba będzie się łatwo rozpadać pod dotknięciem widelca. (Możesz też piec filety w papilotach w piekarniku nagrzanym do 205°C przez 15–20 minut).

6. W czasie, gdy ryba się piecze, ugotuj fasolkę na parze – wystarczy 8–10 minut, żeby była miękka i miała żywy zielony kolor.

7. Zdejmij rybę w papilotach z grilla. Ostrożnie (uważaj na gorącą parę!) otwórz paczuszki i przełóż rybę na talerze. Podawaj ciepłą, z fasolką szparagową.

Książkę można kupić pod tym linkiem  //bit.ly/Hashimoto_CoJesc-IzabellaWentz

Przypisy