Dołącz do czytelników
Brak wyników

Recenzje

2 marca 2020

NR 1 (Luty 2020)

Recenzja książki Dieta zdrowych jelit. Przepisy w różnych zaburzeniach jelitowych – Agaty Lewandowskiej

236

Dieta zdrowych jelit. Przepisy w różnych zaburzeniach jelitowych to najnowsza książka autorstwa Agaty Lewandowskiej. 
Tę pozycję można uznać za poradnik dla pacjenta dedykowany wszystkim osobom zainteresowanym poznaniem zależności między dietą a pracą jelit i ogólną kondycją organizmu. Jest to książka dla osób cierpiących na choroby układu pokarmowego i zaburzenia jelitowe, m.in. zespół jelita nadwrażliwego, nietolerancję produktów o dużym potencjale fermentującym, zespół SIBO, nieszczelne jelito czy zaparcia. Agata Lewandowska pogrupowała poszczególne obszary dotyczące budowy i pracy jelit, mikrobioty jelitowej, najczęściej występujących zaburzeń trawiennych, a także alergii i nietolerancji pokarmowych w rozdziały. Na końcu każdego rozdziału znajdują się przepisy kulinarne dla konkretnego zagadnienia. 
W pierwszym rozdziale autorka przybliża nam fizjologię pracy jelit oraz podaje uniwersalne wskazówki, jak dbać o ich zdrowie oraz jakie objawy mogą sugerować ich zaburzenia. 
W rozdziale poświęconym mikrobiocie jelitowej za pomocą wyróżnionych definicji można zapoznać się z zagadnieniami, takimi jak probiotyki, prebiotyki i synbiotyki. Autorka opisuje wpływ diety na mikroorganizmy zasiedlające nasz organizm, a także wspomina o czynnikach ryzyka wystąpienia zespołu przerostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO). 
 

POLECAMY



Kolejny rozdział jest poświęcony błonnikowi. Czytelnik poznaje jego źródła oraz wpływ na zdrowie, a także przypadki, w których należy ograniczyć jego podaż. 
Tematem, który został najszerzej opisany w omawianej książce, jest zespół jelita nadwrażliwego oraz jego postaci. Autorka prezentuje, jakich produktów unikać, a także jak postępować w postaciach biegunkowej i zaparciowej IBS. Czytelnik poznaje również czynniki predysponujące do wystąpienia oraz zaostrzenia choroby. W części opisowej tego rozdziału znalazły się m.in. ciekawe i smaczne przepisy kulinarne dostosowane do rodzaju postaci jelita nadwrażliwego. 
Dalsza część książki poświęcona jest alergiom i nietolerancjom pokarmowym. Autorka opisuje alergię na pszenicę oraz nietolerancję glutenu. Wyjaśnia, w jakich jednostkach chorobowych powinno się stosować dietę bezglutenową. Na końcu rozdziału znajdziemy kilka smacznych przepisów zalecanyc...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy