Jak jeść musli?
Zawsze stajemy przed trudnym wyborem podstawowych dodatków, z którymi można jeść musli. Bardzo często wykorzystuje się do tego mleko. Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy z zadowoleniem obserwują rosnącą dostępność mleka pozbawionego tego cukru. Mleko krowie można zastąpić roślinnym – np. ryżowym, owsianym, migdałowym bądź powszechnie znanym sojowym. Można też pokusić się o samodzielne przygotowanie mleka w domu, wykorzystując do tego dowolne orzechy lub zboża oraz wodę. Gotowe mleko roślinne różnego rodzaju jest powszechnie dostępne w marketach i sklepach spożywczych, czasami na półkach z tzw. zdrową żywnością.
POLECAMY
Można sięgnąć także po kefir lub maślankę. Wielbiciele bardziej skondensowanych konsystencji mogą polubić się z musli dodanym do jogurtu naturalnego lub greckiego. Ciekawym rozwiązaniem jest też jogurt owocowy. W zależności od dodanej ilości musli, jogurtu bądź mleka posiłek może się charakteryzować odmienną konsystencją.
Bogactwo składników naszego musli One Day More gwarantuje świetny smak nawet przy zalaniu go wodą.
Co dodać do musli?
W skład musli wchodzą zboża, nasiona, orzechy oraz suszone owoce. W naszych mieszankach znaleźć można czasami niespotykane nigdzie indziej owoce, takie jak suszona miechunka i wiśnia w Musli Sylwetkowym czy też liofilizowane jeżyny z malinami w Musli Leciutkim. Z kolei w aromatycznej wersji Musli Zimowego zawarliśmy korzenne przyprawy, które rozgrzeją każdy mroźny poranek.
Idealnym dodatkiem do musli z pewnością są jednak świeże owoce. Szczególnie warto sięgać po te sezonowe – wyjątkowo smaczne i zachowujące najwyższą wartość odżywczą. Jabłka przed wymieszaniem z musli warto zetrzeć na tarce o drobnych oczkach oraz posypać je szczyptą cynamonu. Dobrym pomysłem jest zblendowanie owoców na aksamitny mus. Do zalet tego rozwiązania należy możliwość wykorzystania owoców o mniej atrakcyjnym wyglądzie, zapomnianych w szufladzie lodówki. Do miseczki można dodać także dżemy oraz powidła. Wersja dla łasuchów może zostać wzbogacona w miód, który ma wiele zaskakujących właściwości – między innymi okazuje się pomocny w leczeniu przeziębień. Alternatywą względem miodu może być syrop klonowy. Ciekawą opcją smakową dla wszystkich miłośników orzechów będzie musli z dodatkiem masła orzechowego.
Podczas wybierania dodatków do musli decydujące znaczenie – poza preferencjami smakowymi – powinny mieć zapotrzebowanie kaloryczne oraz indywidualne wymagania organizmu. Najlepszym rozwiązaniem jest zatem musli funkcjonalne, którego skład powstał z myślą o zaspokojeniu właśnie tych szczególnych potrzeb.
Dlatego do musli One Day More dodajemy chociażby nasiona chia, które są bardzo bogate w błonnik oraz kwasy omega-3, czy nasiona słonecznika, z wysoką zawartością witaminy E, nazywanej „witaminą młodości” – a to już jest chyba jej najlepszą rekomendacją, prawda? Chia znaleźć można między innymi w mieszance Musli Skoncentrowanych oraz Musli Błonnikowym, słonecznik natomiast skrywa się w Musli Męskim czy Odpornościowym.
Musli to prawdziwy śniadaniowy hit! Właśnie ze względu na wiele dostępnych kombinacji smakowych musli ma tak duże grono wiernych miłośników – zwłaszcza wśród osób przepadających za „słodkimi” śniadaniami. Jeśli szukamy pomysłu na ekspresowe, obfite śniadanie, które jednocześnie zaspokoi potrzeby naszych kubków smakowych, z pewnością warto sięgnąć po musli! Jest bowiem szybkim i pysznym posiłkiem, idealnym na każdą porę dnia!