Zaburzenia afektywne i lękowe obniżają jakość życia, a nieodpowiednio leczone mogą doprowadzić do śmierci. Zapobiec temu może nowa dziedzina nauki, integrująca wszystkie możliwe instrumenty terapeutyczne, w tym dietoterapię – nutripsychiatria. Zagadnienie to zostało przedstawione z perspektywy dietetyka i psychiatry w książce Nutripsychiatria, przełomowej pozycji na polskim rynku traktującej o dietoterapii w zaburzeniach psychicznych.
W książce zostały omówione m.in. następujące zagadnienia: zaburzenia afektywne i lękowe; wpływ organu bakteryjnego mikroorganizmów na oś jelitowo-mózgową i nastrój; rola składników pokarmowych w funkcjonowaniu układu nerwowego; przydatne narzędzia z dietoterapii do pracy z pacjentem; szczególna roli diety ketogonicznej w nutripsychiatrii.
„Jest to pionierska pozycja na polskim rynku medycznym, stanowiąca pierwszą próbę kompleksowego przedstawienia możliwości leczenia zaburzeń psychicznych dietą, z uwzględnieniem roli mikrobioty jelitowej i składników pokarmowych w funkcjonowaniu mózgu.[…]Wszystkie rozdziały książki zostały niezwykle starannie opracowanie. Aktualność i solidność opisu poszczególnych zagadnień potwierdza bogate piśmiennictwo, które pochodzi w większości z ostatnich lat i obejmuje łącznie 1894 pozycje. Dużym walorem dydaktycznym książki są liczne, dobrze dobrane ryciny i ilustracje.” – w swojej recenzji o książce napisał prof. dr hab. n. med. Janusz Rybakowski.
Publikacja Nutripsychiatria jest adresowana do dietetyków klinicznych, lekarzy psychiatrów, studentów medycyny, a także do psychologów i terapeutów
Książkę można nabyć w księgarni pzwl.pl. Zapraszamy do lektury.