Czy grill gazowy jest zdrowy?
Odpowiedź na to pytanie jest jednoznaczna – grill gazowy jest zdrowy i bez obaw można przyrządzać na nim różnorodne posiłki. Z czego to wynika? Jest to związane z rodzajem paliwa. Opalany węglem drzewnym lub brykietem tradycyjny grill emituje dym. Kapiący na żarzący się węgiel tłuszcz może też powodować powstawanie szkodliwych substancji, które wraz z dymem przenikają do potraw.
Tymczasem do grilla gazowego wykorzystuje się gaz (propan lub mieszanka propan-butan) który nie jest szkodliwy dla człowieka. Podczas grillowania nie pojawia się dym ani nie powstają szkodliwe związki chemiczne. Gaz spala się czysto i bezwonnie. Przygotowane w ten sposób potrawy są nie tylko zdrowe, ale też bardzo smaczne (pozbawione charakterystycznego dymnego posmaku, który nie każdemu odpowiada).
Jakie są zalety grilla gazowego?
Zakup grilla gazowego to dobra inwestycja z wielu powodów:
- Szybkość nagrzewania – w przypadku grilla węglowego trzeba się uzbroić w cierpliwość podczas rozniecania ognia. Tymczasem grill gazowy jest gotowy do pracy od razu. Wystarczy że odkręcisz gaz i podpalisz palnik (niektóre modele są też wyposażone w zapłon piezoelektryczny), a urządzenie nagrzeje się do pożądanej temperatury w zaledwie kilka minut.
- Precyzyjna kontrola temperatury – grill gazowy jest wyposażony w pokrętła, które umożliwiają regulację temperatury. Dzięki temu jest to urządzenie wszechstronne, pozwalające na przygotowanie nawet wymagających dań i zapewnienie potrawom idealnych warunków. W ten sposób uzyskasz soczyste mięso, a warzywa będą jędrne i chrupiące. Takie rozwiązanie minimalizuje też ryzyko przypalenia (a warto mieć na uwadze, że przypalone mięso może zawierać wiele toksycznych substancji, jak np. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne WWA).
- Możliwość używania na balkonie – grill gazowy nie emituje dymu, dlatego można go swobodnie używać nie tylko we własnym ogrodzie, ale też na balkonie w mieszkaniu. Nie narazisz się ani sąsiadom, ani zarządowi spółdzielni mieszkaniowej.
- Niski koszt eksploatacji – propan (rzadziej gaz ziemny) należy do stosunkowo tanich paliw, a więc używanie grilla gazowego nie nadszarpnie Twojej kieszeni. Jedna butla z gazem o pojemności 11 kg wystarcza na ponad 30 godzin grillowania.
- Łatwość czyszczenia – nie ma tutaj mowy o sprzątaniu popiołu i wypalonego węgla, a więc czyszczenie ogranicza się do usunięcia resztek jedzenia z rusztu, opróżnienia tacki na tłuszcz oraz przetarcia obudowy. Ponadto grill gazowy jest wykonany z materiałów łatwych w utrzymaniu czystości, takich jak stal nierdzewna.
- Nowoczesny design – grille gazowe świetnie komponują się z nowoczesnymi aranżacjami. Ich uniwersalna konstrukcja pasuje do różnorodnych stylów wystroju ogrodu czy balkonu. Dostępne są też w różnych wersjach kolorystycznych, wielkościach oraz z różnego rodzaju akcesoriami.
Na jakie grille gazowe dostępne w ofercie producentów warto zwrócić uwagę?
Pyszne jedzenie to nieodłączny element tradycyjnego weekendowego grillowania, ale jak uzyskać najlepsze efekty? Kluczem do sukcesu jest wybór odpowiedniego modelu grilla gazowego. Oto kilka wskazówek, które ułatwią tę decyzję:
- Ruszt – świetnie sprawdza się ruszt żeliwny (odporny na korozję i wysoką temperaturę), jak również model z wydzieloną płaską płytą do grillowania.
- Liczba palników – jeśli potrzebujesz małego grilla na balkon, to postaw na model z 2-3 palnikami. Duże grille gazowe są wyposażone w kilka palników.
- Wielkość grilla – wybierając urządzenie, kieruj się dostępną przestrzenią. Na rynku znajdziesz zarówno niewielkie modele na balkon, jak również imponującej wielkości grille do ogrodu dla całej rodziny.
- Detale i akcesoria – przydatne są kółka, ale także składane boczne półki czy wbudowany w pokrywę termometr.
Grillowane jedzenie może być nie tylko apetyczne, ale i zdrowe. Tego lata postaw na grilla gazowego, który nie emituje dymu ani szkodliwych substancji. Bez problemu znajdziesz idealny model na balkon lub do ogrodu.