Czarniak – smaczny wybór
Czarniak jest soczysty i chudy - porcja 100g to jedynie 69 kcal i tylko 0,3g tłuszczu. Pochodzi z rodziny dorszowatych, ale jego mięso jest twardsze niż u dorsza i świetnie komponuje się z mocniejszymi ziołami i przyprawami. Dzięki temu można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa w kuchni przy przyprawianiu tej ryby.
Dzięki zwartej konsystencji czarniak norweski jest odporny na wysokie temperatury, co czyni go wszechstronną rybą w kuchni - i świetnym wyborem na obiad. Jak w prosty sposób przygotować czarniaka? Usmaż rybę na maśle i dopraw ją ziołami o silnym smaku, jak kolendra, tymianek, imbir czy estragon, z dodatkiem kopru, soli i pieprzu. Ryba ta idealnie będzie smakować zarówno przygotowana na patelni, w piekarniku, gotowana, a nawet grillowana, czy jako dodatek do gulaszu, zapiekanej oraz zup.
POLECAMY
Dla zdrowotności!
Okres zimowo-jesienny zbliża się wielkimi krokami. Dlatego w tym czasie szczególnie ważne jest spożywanie zdrowych i bogatych w wartości odżywcze produktów, takich jak np. czarniak norweski. Ryba ta zawiera małe ilości tłuszczu oraz jest świetnym źródłem białka, jodu i witaminy D.
Czarniak jest szczególnie bogaty w:
• Białko, które buduje każdą komórkę ciała i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu;
• Witaminę D, która jest niezbędna do utrzymania prawidłowych ilości wapnia w organizmie odpowiedzialnych za zdrowe i mocne kości;
• Witaminę B12, która jest ważna dla organizmu przy wytwarzaniu nowych komórek, w tym krwinek czerwonych, jest skuteczna w zapobieganiu anemii;
• Selen, ważny składnik enzymu, który zwalcza szkodliwe procesy chemiczne w organizmie.
Sezon na czarniaka
Połowy czarniaka przypadają na okres jesieni. W tym czasie ryba powraca z zimnych wód Morza Północnego, aby wygrzewać się u wybrzeży Norwegii. Najczęściej można je spotkać w silnych prądach morskich, gdzie zdobywają pożywienie. Ich ulubionym miejscem jest najsilniejszy prąd pływowy na świecie, Saltstraumen, niedaleko Bodø w Norwegii.
Połowy czarniaka to wyzwanie, ale norwescy rybacy doskonale wiedzą w jaki sposób obchodzić się z tą rybą, aby zachować jego wspaniały smak i konsystencję. Wykorzystują do tego specjalne metody, które umożliwiają łowienie wyłącznie kilku ryb na raz. Dzięki temu struktura ryby pozostaje nienaruszona, co pozwala zapewnić najlepszą jakość mięsa.
Z korzyścią dla planety
Czarniak norweski to doskonały wybór dla osób, które mają na względzie troskę o środowisko naturalne i zmiany klimatyczne, oraz chcą mieć pewność, że żywność na ich talerzach pochodzi z dobrze zarządzanych i zrównoważonych zasobów. Według Międzynarodowej Rady Badań Morza (ICES) czarniak łowiony w północno-wschodnim Atlantyku i Morzu Północnym pochodzi ze zrównoważonych stad. Ponadto norweskie łowiska czarniaka są również pierwszymi w Norwegii, które otrzymały w 2008 r. Certyfikat Zrównoważonego Rybołówstwa MSC.
#####
Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza współpracuje z norweskim sektorem rybołówstwa i akwakultury, aby rozwijać rynki eksportu ryb i owoców morza. Rada przekazuje aktualne informacje o rynku lokalnym, sposobach rozwoju i zarządzaniu ryzykiem reputacji. Organizacja ma swoją główną siedzibę w Tromsø i posiada lokalnych przedstawicieli na dwunastu najważniejszych rynkach międzynarodowych. Norweski przemysł ryb i owoców morza finansuje działalność Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza poprzez taryfy, którymi objęty jest cały eksport norweskich owoców morza.
Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza jest spółką publiczną należącą do norweskiego Ministerstwa Handlu, Przemysłu i Rybołówstwa.
PRZEPISY
Norweski czarniak z kremowym sosem dyniowym
Czas przygotowania: 20 – 40min
Porcja dla 4 osób
Składniki
3 filety z czarniaka norweskiego, bez skóry i bez kości
400g dyni
2 szt. ziemniaków
1 por
4 łyżki oliwy z oliwek
150g serka śmietankowego
300ml wody
sól i pieprz
szczypiorek
Przygotowanie
Pokrój dynię, ziemniaki i por na małe kawałki
Dodaj na patelnię z oliwą z oliwek i podsmaż
Dodaj wodę i duś pod przykryciem
Zmiksuj uduszone warzywa na gładki krem, a następnie dodaj serek śmietankowy, wymieszaj i dopraw solą
Czarniaka norweskiego usmaż na patelni lub przygotuj na grillu
Rybę podawaj z kremem z dyni. Czarniaka udekoruj posiekanym szczypiorkiem i odrobiną pieprzu.
Pieczony czarniak norweski
Czas przygotowania: 20 – 40min
Porcja dla 4 osób
Składniki
700g fileta czarniaka norweskiego, bez skóry i bez kości
6 szt. ziemniaków
200g pieczarek
2 ząbki czosnku
1 łyżka świeżej pietruszki
1 łyżka świeżej bazylii
6 szt. pomidorków koktajlowych
sól i pieprz
olej
Sos:
3 łyżki pietruszki
1 łyżka świeżej mięty
1 ząbek czosnku
2 łyżki stołowe kaparów
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C
Czarniaka norweskiego pokrój na równe porcje
Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki
Pokrojone ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym, posól i skrop oliwą
Włóż ziemniaki do rozgrzanego piekarnika (górna część) na ok. 15 minut
Pokrój pieczarki i drobno posiekaj czosnek, natkę pietruszki i bazylię
Podsmaż pieczarki i czosnek na niewielkiej ilości oliwy przez 1-2 minuty
Dodaj pietruszkę i dopraw solą i pieprzem
Podsmażone i doprawione pieczarki dodaj do ziemniaków w naczyniu
Posyp bazylią, solą i pieprzem, dodaj czarniaka
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i wyłóż wokół ryby
Piecz w piekarniku przez ok. 15 minut
Sos:
Drobno posiekaj pietruszkę, miętę i czosnek.
Zmiksuj kapary, musztardę i oliwę z oliwek
Wymieszaj razem wszystkie składniki, aby uzyskać gęsty kremowy sos
Danie podawaj z sosem obok ryby