Darmowy webinar

Zespół jelita drażliwego i zaburzenia gastryczne

węzeł gordyjski we współczesnym gabinecie?

OBEJRZYJ NAGRANIE!
26.10.2022 r.,
godz. 18:00
WEBINAR ON-LINE
60 minut
OBEJRZYJ
NAGRANIE

Zespół jelita drażliwego (ang. irritable bowel syndrome, IBS) i towarzyszące jemu objawy, jak wzdęcia, ból brzucha, biegunki czy inne zaburzenia gastryczne to najczęstsze schorzenia, z którymi pacjenci zgłaszają się do gabinetów specjalistycznych. Szacuje się, że na IBS cierpi prawie 4% ludzi na całym świecie, a jego terapia wydaje się węzłem gordyjskim współczesnej medycyny.

Zapraszamy na webinar z udziałem wybitnych specjalistów – prof. dr hab. n. med. Wojciecha Cichego oraz dr hab. n. med. Sławomiry Drzymały-Czyż, którzy kompleksowo przybliżą tematykę bólów brzucha o różnej etiologii, opowiedzą jak skutecznie przywrócić połączenie mózg-jelito oraz wskażą skuteczne sposoby terapii pacjentów zgłaszających zaburzenia gastryczne.

Prowadzący

prof. dr hab. n. med. Wojciech Cichy

profesor pediatrii, em. kierownik Katedry Pediatrii i Kliniki Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Specjalista z zakresu pediatrii, medycyny sportowej i gastroenterologii. Pełnomocnik Rektora UM ds. współpracy z Uniwersytetem M. Lutra w Halle (Niemcy). Członek Senatu UM. Profesor Wydziału Medycznego PWSZ w Kaliszu.

dr hab. n. med. Sławomira Drzymała-Czyż

doktor nauk rolniczych z zakresu technologii żywności i żywienia, specjalność żywienie człowieka i dietetyka, od 2008 r. jest pracownikiem Kliniki Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Naukowo interesuje się głównie problematyką metabolizmu tłuszczów, a na co dzień zajmuje się pacjentami z chorobami metabolicznymi (mukowiscydoza, fenyloketonuria) oraz niedożywieniem.

Partner merytoryczny

Silicolgel zawiera koloidalny kwas krzemowy, który po zażyciu tworzy ochronną i kojącą powłokę na błonie śluzowej żołądka i jelit. Ze względu na adsorpcyjne i wiążące właściwości koloidalnego kwasu krzemowego, fizycznie adsorbuje on większość substancji drażniących i toksycznych, a także patogenów z przewodu pokarmowego. Następnie, w naturalny sposób, zostają one usunięte z organizmu przez jelita. Kwas krzemowy wiąże gazy, zmniejszając wzdęcia oraz zmniejsza nadmierną kwasowość w śluzówce żołądka, dzięki czemu redukuje refluks i zgagę.

 

Program webinaru

  1. „Dyskomfort w jelitach” – co to właściwie oznacza?

    Patofizjologia i klasyfikacja bólów brzusznych pochodzenia „brzusznego” i „pozabrzusznego”. Ryzyko transformacji zaburzeń czynnościowych jelit w zaburzenia organiczne.

  2. Czy każdy ból brzucha to IBS?

    Diagnostyka i kluczowe objawy zespołu jelita drażliwego. Znaczenie mikrobioty jelit w rozwoju i przebiegu IBS.

  3. Jakie jest pierwszorzutowe postępowanie w terapii dolegliwości gastrycznych?

    Bezpieczeństwo i skuteczność postępowania terapeutycznego w IBS. Sposób na przerwanie łańcucha: objawy prodromalne-ból-IBS. Istota przywróconego połączenia mózg-jelito.

Jakie bonusy otrzymasz?

 

Możliwość spotkania ze znakomitymi ekspertami

ze świata medycyny i dietetyki

 

Dawkę praktycznej i naukowej wiedzy

którą można wykorzystać w codziennej pracy z pacjentami

 

Szansę na włączenie się do dyskusji i zadawanie pytań ekspertom

odnośnie IBS i zaburzeń gastrycznych

 

Dostęp do premierowego wydania specjalistycznego czasopisma Gastroenterologia

pod redakcją prof. dr hab. n. med. Piotra Edera

 

Dostęp do nagrania wykładu dr hab. n. med. Sławomiry Drzymały-Czyż

„Jak dostosować metodę leczenia Zespołu Jelita Drażliwego (IBS) u pacjentów z nietolerancjami pokarmowymi, aby osiągnąć jak najlepsze wyniki?”

 

20% rabatu

na prenumeratę Food Forum*

*dotyczy wyłącznie nowych klientów

 
 

OBEJRZYJ NAGRANIE!

Zaufaj naszej wiedzy i doświadczeniu!

Wydarzenie jest organizowane przez redakcję wiodącego magazynu z zakresu zdrowego odżywiania dla dietetyków i konsumentów o wysokim poziomie świadomości żywieniowej – Food Forum. To największe na polskim rynku wydawniczym czasopismo o zdrowym odżywianiu współtworzone przez specjalistów. Publikujemy artykuły z dziedziny żywienia: dietetyki, psychodietetyki, dietetyki sportowej, a także nauk medycznych, dla lekarzy specjalizujących się w łączeniu terapii farmakologicznych ze wsparciem żywieniowym, oraz lekarzy gastrologów, internistów, pediatrów, diabetologów, ginekologów, endokrynologów.

Kontakt

Klaudia Mikołajczyk

Product Manager

tel: 502 238 021 klaudia.mikolajczyk@forum-media.pl