„Poszukaj sytuacji, w której Twoja praca będzie dawała Ci tyle szczęścia co Twój wolny czas”
Edward L. Bernays
Praca z klientem. Odpowiedzialność za cudze zdrowie. Konieczność bycia dobrym słuchaczem, dzielenia się empatią, zrozumieniem, motywacją i wsparciem. Trudni we współpracy pacjenci. Zmiany w zaleceniach i standardach. Konieczność ciągłego dokształcania i śledzenia doniesień. Niskie wynagrodzenia na etatach. Duża konkurencja. Obowiązki związane z prowadzeniem i promowaniem własnej działalności. Marginalizowanie roli dietetyka.
Wszystkie wymienione czynniki powodują, że zawód dietetyka związany jest ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia zespołu wypalenia zawodowego bądź koniecznością przekwalifikowania zawodowego.
Chciałbyś dowiedzieć się jak temu zapobiec, bądź co możesz zrobić by usprawnić swoją codzienną pracę?
Razem z wybranymi autorkami i redaktor merytoryczną przełomowego narzędzia dla dietetyków „Teczki Pracy Dietetyka” zapraszamy Cię na spotkanie online, podczas którego porozmawiamy o problemie wypalenia zawodowego w pracy dietetyka oraz o wyzwaniach i kulisach pracy dietetyków i psychodietetyków.
Podczas webinaru odpowiemy na pytania:
- Jakie wyzwania dietetyk napotyka na początku pracy w zawodzie?
- Wiedza akademicka vs. wiedza praktyczna, czyli czym potrafią zaskoczyć pacjenci?
- Jak wiedza psychodietetyczna pomaga być lepszym dietetykiem?
- Wypalenie zawodowe dietetyka – jak się przed nim uchronić?
- Game-changers, czyli co ułatwia pracę dietetykom i psychodietetykom? O sprawdzonych trikach dla lepszej organizacji pracy.
- „Teczka Pracy Dietetyka”, czy to przełom w dzieleniu się know-how pomiędzy dietetykami?
Zapisz się
Rozmawiać będą:
Dr n. med. ANGELIKA KARGULEWICZ
Jestem dietetykiem, wykładowcą akademickim i redaktor prowadzącą czasopismo Food Forum oraz redaktor merytoryczną Teczki Pracy Dietetyka.
Tajniki dietetyki i żywienia klinicznego miałam przyjemność zgłębiać w trakcie pięcioletnich studiów (licencjat oraz studia magisterskie) na Wydziale Lekarskim II Uniwersytetu
... więcej Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Swoją praktykę zawodową oraz badania do pracy doktorskiej realizowałam na Oddziale Chorób Wewnętrznych, Metabolicznych i Dietetyki UMP prowadząc edukację żywieniową i poradnictwo dietetyczne dla pacjentów z chorobami przewodu pokarmowego i zaburzeniami metabolicznymi. Kontynuacją tych działań jest obecnie prowadzone przeze mnie zindywidualizowane poradnictwo żywieniowe oraz diagnostyka nietolerancji pokarmowych w warunkach ambulatoryjnych, co daje mi ogromną satysfakcję i możliwość realizacji moich celów w pracy z pacjentem. W ramach działalności naukowej miałam okazję napisać szereg prac poglądowych i oryginalnych z zakresu dietetyki i żywienia człowieka opublikowanych na łamach czasopism polskich i zagranicznych. Obecnie na co dzień jestem wykładowcą akademickim, a do szerszego grona odbiorców mam okazję docierać jako prelegent na konferencjach lokalnych oraz międzynarodowych. Zwieńczeniem mojej praktyki i kształcenia naukowego jest praca jako redaktor prowadząca czasopisma Food Forum.
mgr ANNA PALUCH
Psycholog, psychodietetyk.
Pracuje z osobami zmieniającymi nawyki żywieniowe nad najlepszym planem zmiany i motywacją. Pracuje z osobami cierpiącymi na zaburzenia odżywiania (anoreksja, bulimia, kompulsywne
... więcej objadanie się). Wspieram osoby z pogranicza zaburzeń odżywiania i ich rodziny, zapraszam na konsultacje rodziców z dziećmi, których stosowane diety i restrykcje wymknęły się spod kontroli i prowadzą do utraty zdrowia. Prowadzę szkolenia z zakresu psychodietetyki (motywacja, komunikacja z pacjentem, zaburzenia odżywiania) dla specjalistów dietetyków, lekarzy. Zapraszam na stronę www.dbamocud.pl. Jestem magistrem psychologii stosowanej, psychodietetykiem, ukończyłam kurs dietetyki pierwszego stopnia, a także roczny kurs psychologii sportu. Cały czas się rozwijam i podnoszę swoje kompetencje poprzez udział w licznych szkoleniach. Pragnę połączyć wiedzę psychologiczną nabytą podczas studiów oraz potwierdzoną certyfikatami wiedzę z zakresu dietetyki i wykorzystać ją w reedukacji żywieniowej. Jako trener współpracuje z firmą Psychologia w Polsce, dla której szkolę grupy w ramach psychodietetycznych webinarów oraz publikuje artykuły eksperckie. Jestem autorką portalu poświęconego zdrowemu stylowi życia dbamocud.pl i autorką projektu “80 dni dookoła zdrowia”. Prowadzę również e-kursy: „Zaprojektuj swój zdrowy styl życia” oraz „Zarządzanie stresem w zdrowiu”, a także konsultacje online dla klientów indywidualnych. Jestem zastępcą redaktor naczelnej w Magazynie Psychologicznym Bang!
mgr AGNIESZKA PANKAU
Dietetyk, psychodietetyk praktyk.
Specjalizuję się w zakresie edukacji żywieniowej oraz żywienia osób z otyłością. Pracuje jako edukator żywieniowy oraz kulinarny w Pilskim Banku Żywności. Ponadto ukończyłam
... więcej Technologię chemiczną na Politechnice. Mgr inż. Technologii chemicznej, oraz mgr dietetyki spersonalizowanej oraz psychodietetyki. Prywatnie jestem też pasjonatką zdrowego trybu życia i wierzę w to, że aby się dobrze czuć, trzeba się zdrowo odżywiać! Moją wielką pasją jest gotowanie, dlatego też każdy przepis, który przesyłam moim pacjentom jest sprawdzony przeze mnie osobiście. Moja praca dyplomowa na temat Insulinooporności została wyróżniona. Stale rozwijam się, biorąc udział w licznych wykładach, konferencjach i seminariach. Sama również prowadzę szkolenia m.in. w placówkach oświaty edukując rodziców jak prawidłowo odżywiać dzieci. Miałam również przyjemność wykładać przedmiotów żywieniowych w szkole policealnej TEB Edukacja w Pile.
KATARZYNA BĄK
Project Manager redakcji FOOD FORUM
Jestem
dietetykiem, absolwentką studiów magisterskich Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu oraz studentką Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
... więcej na kierunku Online marketing. Od 2018 roku pracuję jako Project Manager w redakcji czasopisma specjalistycznego o zdrowym odżywianiu „Food Forum”, gdzie odpowiadam za koncepcję i koordynowanie kursów, konferencji, webinariów i innych projektów redakcji, w dziedzinie dietetyki i nauk medycznych. Realizuję swoją pasję do dietetyki poprzez tworzenie projektów i produktów, które ukierunkowane są na praktyczne wsparcie pracy dietetyków, lekarzy i specjalistów żywienia, pracując w oparciu o najnowsze doniesienia naukowe oraz aktualne trendy.
Zapraszamy wszystkich dietetyków i psychodietetyków, którzy:
- szukają sposobów i praktyk, dzięki którym ułatwią swoją pracę, bez szkody dla pacjenta
- chcą dowiedzieć się jak pracują inni specjaliści
- chcą odzyskać balans między życiem zawodowym a prywatnym
- chcą poprawić jakość i efektywność swojej pracy
- chcą budować relacje z pacjentami oparte na wzajemnym szacunku
- pragną wiedzieć jak przełożyć wiedzę teoretyczną na praktykę
- chcą posłuchać o doświadczeniach zawodowych innych specjalistów
- chcą poznać nowe narzędzie, jakim jest Teczka Pracy Dietetyka, stworzona przez dietetyków dla dietetyków
Organizacyjnie
Webinar potrwa 60 minut i będzie prowadzony w formie panelu dyskusyjnego oraz sesji pytań i odpowiedzi od uczestników webinaru. Pytania będzie można zadawać na czacie w trakcie webinaru oraz kontaktując się z nami mailowo pod adresem: webinar@food-forum.pl.