KLIKNIJ
bezpłatny webinar

Kolacja przy mikrobiomie - jak pogodzić dietę ze skalpelem?

30.03.2022 r.
godz. 18:00
WEBINAR ON-LINE
60 min szkolenia
Bezpłatny
udział w webinarze

Wielu z nas zastanawia się, co zrobić, by nasze jelita były wsparciem dla zdrowia.
Czym karmić bakterie jelitowe, by cieszyć się zdrowiem?

Okazuje się, że informacje „wysyłane” z naszych jelit za sprawą mikrobioty, mają znaczenie dla funkcjonowania całego organizmu, a mikrobiom jelitowy wpływa nie tylko na nasz układ odpornościowy czy nerwowy, ale warunkuje też naszą fizjologię i metabolizm.

Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak sprawić by Twoja mikrobiota jelitowa była w dobrej kondycji i wspierała równowagę w organizmie, ten webinar jest dla Ciebie!

Zapraszamy Cię na Kolację przy mikrobiomie, czyli spotkanie dwóch specjalistów, którzy podadzą Ci na tacy wszystkie najnowsze doniesienia dotyczące mikrobioty jelitowej!

 

Nic nie smakuje tak dobrze, jak obfita porcja merytorycznej wiedzy.

Do udziału w webinarze zapraszamy wszystkie osoby z apetytem na wiedzę w tematyce mikrobioty jelitowej – dietetyków, farmaceutów, gastroenterologów i lekarzy innych specjalizacji oraz osoby świadomie dbające o swoje zdrowie!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, czy kondycja mikrobioty jelitowej ma znaczenie w zachowaniu zdrowia, w jaki sposób wzmocnić jej kondycję u siebie i swoich pacjentów oraz z czym to się właściwie je, to Kolacja przy mikrobiomie jest właśnie dla Ciebie!

MENU DEGUSTACYJNE
czyli czego dowiesz się podczas webinaru

AMUSE-BOUCHE, czyli mikrobiom na jeden kęs
Od zera do bilionów – jak stać się „bogatym” w bakterie noworodkiem i zostać zdrowym dorosłym? O różnorodności bakterii w jelitach i jej wpływie na zdrowie człowieka.
I PRZYSTAWKA, czyli smakowity start
Sztuka manipulacji mikrobiomem – jak sprawnie i poprawnie wyjść z choroby?
II PRZYSTAWKA, czyli zaostrzamy apetyt
Odporność tkwi w jelitach – jak antybiotyki doprowadzają do infekcji, zamiast je leczyć?
ZUPA, czyli koktajl probiotyczny
Sprawdzony przepis na powrót do zdrowia - czy leczenie chirurgiczne ma wpływ na przewód pokarmowy i mikrobiotę jelitową?
DANIE GŁÓWNE, czyli który składnik ma znaczenie
Prawidłowa receptura nawyków żywieniowych – jak zacząć je budować przed operacją i co jest kluczowe w rekonwalescencji?
DESER, czyli do przesytu
Pełna aktywność i udany finisz - jak przyspieszyć powrót pacjenta po operacji do prawidłowego funkcjonowania w obrębie układu pokarmowego?

PALETA SMAKÓW
czyli co zyskasz dzięki udziałowi w webinarze:


poznasz zagadnienie mikrobioty jelitowej z holistycznej perspektywy dwóch cenionych specjalistów – mikrobiologia i chirurga

zdobędziesz sprawdzoną i kompletną wiedzę na temat mikrobiomu i bariery jelitowej oraz metod pracy z pacjentem zmagającym się z chorobami jelit

skorzystasz z wieloletniego doświadczenia ekspertów, dzięki czemu dowiesz się, na co należy zwracać w pierwszej kolejności uwagę przy terapii pacjentów z chorobami przewodu pokarmowego

dowiesz się, w jaki sposób należy postępować, by przywrócić optymalną kondycję mikrobioty jelitowej w poszczególnych jednostkach chorobowych oraz po antybiotykoterapii

otrzymasz szansę na włączenie się do dyskusji i zadawanie pytań ekspertom, z zakresu mikrobiologii i chirurgii

dostaniesz pakiet odpowiedzi na najtrudniejsze pytania dotyczące utrzymania prawidłowej kondycji mikrobioty jelitowej

Wiedzę serwować będzie:

prof. dr hab.
TOMASZ BANASIEWICZ

Chirurg, kierownik Oddziału Chirurgii Ogólnej, Endokrynologicznej i Onkologii Gastroenterologicznej Szpitala Klinicznego im. H. Święcickiego w Poznaniu.

Specjalista chirurgii ogólnej, główne obszary zainteresowań zawodowych to koloproktologia (2018-2020 Prezes Polskiego Klubu Koloproktologii), szeroko rozumiana kompleksowa opieka okołooperacyjna (ERAS, żywienie, zakażenie miejsca operowanego), pomysłodawca koncepcji prehabilitacji (www.prehabilitacja.pl), terapia podciśnieniowa ran powikłanych, terapia podciśnieniowa otwartego brzucha, ośrodek referencyjny i szkoleniowy w zakresie leczenia przetok jelitowych – polski i międzynarodowy.

Przewodniczący Rady Naukowej „Chifa Aeskulap Academy” w Nowym Tomyślu, organizator i główny prowadzący 12 edycji warsztatów z podciśnienia na modelu zwierzęcym, pomysłodawca i organizator międzynarodowego workshopu z terapii podciśnieniowej otwartego brzucha European Society of Coloproctology, Wiede 2019, członek międzynarodowych Zespołów Ekspertów terapii podciśnieniowej w firmach Convatec, Hartmann, KCI, Smith&Nephew, jeden z liderów endoskopowej terapii podciśnieniowej, członek międzynarodowego zespołu eksperckiego European Society of Coloproctology, pomysłodawca i Redaktor Naczelny „Negative Pressure Wound Therapy Journal”.

dr hab. n. med.
HANNA TOMCZAK

Specjalista w dziedzinie mikrobiologii, diagnosta laboratoryjny.

Absolwentka kierunku Analityka Medyczna Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Kieruje Laboratorium Mikrobiologicznym w Szpitalu Klinicznym Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Autorka licznych publikacji. Jej pasją jest wiedza na temat antybiotyków, a przede wszystkim umiejętność ich racjonalnego stosowania u chorych w ciężkich zakażeniach, także w sepsie. Całkowita przeciwniczka nadużywania antybiotyków, które doprowadzają do poważnych problemów zdrowotnych związanych z dysbiozą. Od 5 lat zajmuje się przeszczepami mikrobioty jelitowej, jako metody alternatywnej dla nieskutecznej antybiotykoterapii. Jest autorką nowatorskiej metody przygotowania materiału do przeszczepu. Pod jej  nadzorem we współpracy z lekarzami wykonano już ponad 700 transplantacji mikrobioty jelitowej. Interesuje się wpływem diety na zdrowy mikrobiom. Członek Polskiego Towarzystwa Mikrobiologów oraz Towarzystwa Mikrobiologii Klinicznej.

Zaufaj naszej wiedzy i doświadczeniu!

Wydarzenie jest organizowane przez redakcję wiodącego magazynu z zakresu zdrowego odżywiania dla dietetyków i konsumentów o wysokim poziomie świadomości żywieniowej – Food Forum. To największe na polskim rynku wydawniczym czasopismo o zdrowym odżywianiu współtworzone przez specjalistów. Publikujemy artykuły z dziedziny żywienia: dietetyki, psychodietetyki, dietetyki sportowej, a także nauk medycznych, dla lekarzy specjalizujących się w łączeniu terapii farmakologicznych ze wsparciem żywieniowym, oraz lekarzy gastrologów, internistów, pediatrów, diabetologów, ginekologów, endokrynologów.

Kontakt

POTRZEBUJESZ SZCZEGÓŁOWYCH INFORMACJI?

Klaudia Mikołajczyk
Product Manager
tel. 502 238 021
klaudia.mikołajczyk@forum-media.pl

NANOBIOME to innowacyjne badania mikrobiomu jelitowego. Dzięki niemu, dowiesz się jakie bakterie obecne są w Twoim przewodzie pokarmowym. Raport wynikowy umożliwia ocenę ogólnego stanu oraz kondycji mikrobioty jelitowej. Samo badanie wykonywane jest metodą sekwencjonowania całogenomowego, co oznacza, że analizuje ono całą długość materiału genetycznego bakterii. To rozwiązanie gwarantuje identyfikację wszystkich obecnych w próbce bakterii i uzyskanie najbardziej szczegółowej informacji na ich temat - wskazanie konkretnego gatunku, a nie jedynie rodzaju czy rodziny.

Właścicielem marki NANOBIOME jest genXone S.A. działająca w branży biotechnologicznej. Spółka specjalizuje się w sekwencjonowaniu NGS (ang. next generation sequencing) oraz diagnostyce medycznej. Jest pierwszym w Polsce i jednym z pierwszych dziesięciu na świecie laboratoriów wykorzystujących technologię sekwencjonowania nanoporowego, której producentem jest Oxford Nanopore Technologies. Bazując na tej najbardziej nowoczesnej technologii genXone projektuje własne rozwiązania oferując je branży medycznej, naukowej i przemysłowej.