- Strona główna
- Pakiety
Pakiety
LIMITOWANA OFERTA
dwa interesujące kursy, a dostęp do obu otrzymasz w cenie jednego!
SPECJALISTYCZNY KURS DOKSZTAŁCAJĄCY
Dietoterapia w zaburzeniach hormonalnych i metabolicznych
Data startu
Nabór otwartyCzas trwania
3 miesiącePoziom zaawansowania
Forma kształcenia
online
SPECJALISTYCZNY KURS DOKSZTAŁCAJĄCY
Dietoterapia insulinooporności, cukrzycy i współistniejących chorób i zaburzeń hormonalnych
Data startu
Nabór otwartyCzas trwania
3 miesiącePoziom zaawansowania
Forma kształcenia
onlinecena: 961 zł netto

Specjalistyczny program szkoleniowy dla dietetyków z zakresu prowadzenia skutecznej dietoterapii pacjentów z zaburzeniami hormonalnymi i metabolicznymi. Zakres merytoryczny kursu uwzględnia najnowsze doniesienia naukowe, praktyki diagnostyczne wraz z interpretacją zleconych badań oraz pakiet rekomendowanych zaleceń dietetycznych.
Głównym celem kursu jest wprowadzenie do swojej praktyki sprawdzonych metod leczenia danej jednostki chorobowej, w odwołaniu do najnowszych doniesień medycznych.
- Będziesz potrafił tworzyć zbilansowane diety dla pacjentów z zaburzeniami hormonalnymi i metabolicznymi, które są jednym z najtrudniejszych wyzwań dla dietetyka
- Tylko u nas! Poznasz najnowsze wytyczne dla pacjentów z Hashimoto, insulinoopornością i innymi coraz częstszymi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej oraz metabolicznej
- Nauczysz się samodzielnie – na przykładach konkretnych przypadków klinicznych – układać diety korzystając z gotowych protokołów żywieniowych przy współwystępowaniu innych chorób
- Wykorzystasz sprawdzone praktyki dietetyki i medycyny, które z powodzeniem stosowane są przez najlepszych dietetyków medycznych specjalizujących się w dietoterapii trudnych i skomplikowanych przypadków klinicznych
- Zdobędziesz sprawdzoną wiedzę o syndromie zmęczonych nadnerczy – tylko u nas przedstawimy konkretne zalecenia dietoterapii skorelowanej z praktykami diagnostycznymi
Zawartość kursu
- Ponad 15 godzin filmów szkoleniowych
- Studia przypadków
- Praktyczne plany dietetyczne
- Prezentacje z filmów
- Kompendium wiedzy
- Egzamin zaliczeniowy
- Certyfikat zaświadczający udział w kursie

Sylabus kursu
Część 1: Zaburzenia hormonalne – prawidłowa diagnostyka, rozpoznanie medyczne w pracy dietetyka.
Prowadzący: dr n. med. Angelika Kargulewicz
- Podstawowe badania wykorzystywane w diagnostyce zaburzeń hormonalnych – metodyka i wartości referencyjne.
- Stężenie kortyzolu, kwasu moczowego, glukozy, insuliny (test OGTT) – wskazania do wykonania badań oraz właściwa analiza otrzymanych wyników.
- HOMA-IR (Homeostasis Model Assessment) jako wskaźnik insulinooporności – jak obliczyć jego wartość i zinterpretować stopień insulinooporności u pacjenta?
- Panel tarczycowy (TSH, FT3, FT4, anty-TPO, anty-TG) – interpretacja wyników i implikacje kliniczne dla pacjenta. Zasady budowania praktycznego schematu cyklicznych badań kontrolnych.
- Parametry gospodarki lipidowej – czy warto oznaczać stężenie cholesterolu całkowitego, lipoprotein LDL, HDL i trójglicerydów? Oznaczenie homocysteiny w kontekście profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego.
- Gospodarka żelazem (ferrytna, transferryna, hemoglobina) – kiedy oznaczać? O jakich stanach chorobowych mogą świadczyć odchylenia od wartości prawidłowych.
- Kwas moczowy jako wskaźnik stanu metabolicznego pacjenta i wskazanie do konkretnego typu dietetoterapii.
Część 2: Dietoterapia w autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy o typie Hashimoto
Prowadzący: mgr Dominika Gier
- Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy – rola procesu zapalnego, zasadność stosowania diet eliminacyjno-rotacyjnych celem zmniejszenia reakcji zapalnej. Dobór krok po kroku pokarmów o działaniu przeciwzapalnym.
- Dieta bez kazeiny i z ograniczeniem glutenu – dowody naukowe potwierdzające zasadność stosowania diet eliminacyjnych.
- Rekomendowana suplementacja diety oraz zastosowanie fitoterapii w wygaszaniu autoagresji
- Postępowanie dietetyczne u ciężarnej pacjentki z chorobą Hashimoto:
- jakich produktów bezwzględnie unikać przy zaburzeniach pracy tarczycy
- gotowe zestawy diet dla kobiet ciężarnych z jednoczesną nadwagą i Hashimoto
- określenie właściwego zapotrzebowania na witaminę D w świetle najnowszych badań
- Gotowe protokoły żywieniowe dla pacjenta z chorobą Hashimoto:
- optymalna podaż składników pokarmowych kluczowych dla właściwej pracy tarczycy
- rekomendowane postępowanie w przypadku współwystępowania innych chorób: celiakii, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, itp.
- antygeny pokarmowe przyczyniające się do nadwrażliwości i stymulacji układu odpornościowego
- właściwy stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 w zalecanej dietoterapii
- W jaki sposób prawidłowo opracować model dietoterapii u dzieci ze zdiagnozowaną chorobą Hashimoto?
Część 1: Pacjent z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej
Prowadzący: mgr Monika Gackowska - Lisińska
- Postępowanie terapeutyczne w przypadku rozpoznanej insulinooporności:
- najlepsze praktyki celowanej dietoterapii z uzasadnieniem jej skuteczności
- gotowe schematy żywieniowe – prawidłowe komponowanie posiłków w diecie
- najczęstsze błędy żywieniowe pacjentów z jednoczesną isulinoopornością i cukrzycą typu II – jak ich unikać i wskazać prawidłowy schemat odżywiania
- interpretacja wyników badań wraz z zalecanym schematem cyklicznych badań kontrolnych – praktyczny przewodnik po badaniach laboratoryjnych
- intermittent fasting – jak prawidłowo prowadzić pacjenta wg diety IF i na co zwrócić szczególną uwagę w cyklu terapeutycznym
- Konsekwencje kliniczne wynikające z hipoglikemii reaktywnej – znaczenie ładunku glikemicznego u pacjenta.
- Jak prowadzić pacjenta z nieswoistymi objawami lub z wieloma schorzeniami towarzyszącymi?
- Rekomendowane postępowanie żywieniowe u pacjentki z zespołem policystycznych jajników (PCOS) oraz ze współistniejącą insulinoopornością oraz hiperinsulinizmem
- Najnowsze standardy żywienia i diety dla kobiet z cukrzycą ciążową:
- optymalna ilość węglowodanów przyswajalnych
- jak zapobiegać powstawaniu ciał ketonowych
- pokarmy o niskim ładunku glikemicznym a jednocześnie dużej gęstości odżywczej
Część 2: Najnowsze metody leczenia pacjentów z zespołem metabolicznym
Prowadzący: dr n. med. Karolina Karabin, mgr Marta Grabowska-Szymańska
- Jakie są aktualne definicje kliniczne zespołu metabolicznego?
- Zaburzenia hormonalne i defekty genetyczne predysponujące w kierunku rozwoju otyłości
- Jakie badania laboratoryjne warto wykonać u osoby z otyłością?
- 5 „H” towarzyszących otyłości – hiperglikemia, hiperinsulinizm, hiperukrykemia, hipertrójglicerydemia, hipercholesterolemia
- Na czym polega leczenie zespołu metabolicznego oparte na zasadzie ABCDE?
- Czym kierować się w wyborze diety pacjenta z zespołem metabolicznym?
- Dietoterapia zaburzeń metabolicznych z uwzględnieniem działania hipolipemizującego krok po kroku – na podstawie opisu przypadku
- Zachowania żywieniowe a wskaźnik masy ciała i wyrównanie metaboliczne osób z cukrzycą typu 2.
- Jak przygotować dla pacjenta skuteczną dietę i terapię behawioralno-poznawczą w leczeniu nadmiernej masy ciała u pacjentów z zespołem metabolicznym?
- Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej jako pierwszy krok w terapii otyłości i współtowarzyszących zaburzeń metabolicznych
Prowadzący: mgr Joanna Zawadzka
- Glikokortykosteroidy, mineralokortykosteroidy, androgeny nadnerczowe – wskaźniki oceniające pracę funkcji nadnerczy.
- Jakie objawy świadczą o niewydolności nadnerczy - hiperkaliemia, hiponatremia, hiperkalcemia, hipoglikemia, anemia, eozynofilia w praktyce dietetycznej.
- Jak prawidłowo wykonać diagnostykę niewydolności nadnerczy oraz zinterpretować wyniki – test z ACTH, badania obrazowe.
- Niefarmakologiczne leczenie niewydolności nadnerczy – rola diety, adekwatnego rodzaju wysiłku fizycznego oraz uporządkowanego rytmu biologicznego.
- Zespół przewlekłego zmęczenia a niewydolność nadnerczy – zaburzenia osi podwzgórze-przysadka-nadnercza, obniżone stężenie kortyzolu oraz zmiany w układzie limbicznym jako czynniki etiologiczne.
- W jaki sposób prawidłowo wspomagać czynność nadnerczy u kobiet w okresie menopauzy?
Prowadzący

dr n. med. Angelika Kargulewicz

mgr Monika Gackowska-Lisińska

mgr Dominika Gier

mgr Joanna Zawadzka

dr n. med. Karolina Karabin

mgr Marta Grabowska-Szymańska
Jak przebiega nauka podczas kursu?
Najczęściej zadawane pytania
Czy udział w kursie daje uprawnienia zawodowe?
Nie, nie przyznajemy uprawnień zawodowych. Kurs ma charakter dokształcający. Pozwala poszerzyć i pogłębić wiedzę uczestnikom z danych obszarów tematycznych, korzystając z wiedzy najlepszych ekspertów.
Czy są jakieś terminy zjazdów stacjonarnych?
Nie, nie ma żadnego zjazdu stacjonarnego we wskazanym miejscu. Całość kursu opiera się na kształceniu online poprzez interaktywną platformę edukacyjną. Przystępując do kursu otrzymujesz wszystkie materiały, wykłady video, prezentacje w formie online.
Czy otrzymam certyfikat po zakończeniu kursu?
Tak, po zakończeniu kursu każdy uczestnik otrzyma certyfikat poświadczający udział i ukończenie kursu. Certyfikat jest udostępniany w formie cyfrowej do samodzielnego wydrukowania.
Co w przypadku jeżeli mam zaplanowany wyjazd urlopowy w trakcie trwania kursu?
Cała koncepcja kursu opiera się na kształceniu online. Taka forma szkolenia pozwala uczestnikom kształcić się w dogodnym dla nich czasie.

Specjalistyczny program szkoleniowy dla dietetyków i lekarzy z zakresu dietetyki i diabetologii, przeznaczony dla wszystkich specjalistów, którzy chcieliby poszerzyć swoje kompetencje o skuteczne metody pracy z pacjentem zmagającym się z insulinoopornością, wszystkimi typami cukrzycy, również współwystępującej z innymi jednostkami chorobowymi. Zakres merytoryczny kursu uwzględnia najskuteczniejsze metody terapeutyczne, w oparciu o specjalistyczną wiedzę dietetyczną oraz doświadczenie ekspertów, którzy w ramach kursu dzielą się z uczestnikami swoim warsztatem pracy.
Głównym celem kursu jest wprowadzenie do swojej praktyki skutecznych metod pracy z pacjentem zmagającym się z insulino opornością i cukrzycą oraz zdobycie wiedzy, którą można od razu przełożyć na praktykę według swoich potrzeb i umiejętności.
- Zdobędziesz sprawdzoną i kompletną wiedzę na temat dietoterapii wszystkich typów cukrzycy, insulinooporności oraz współistniejących jednostek chorobowych
- Poznasz sposoby na łączenie zaleceń w dla wielu jednostek chorobowych, które ułatwią Ci tworzenie jadłospisów i zwiększą efektywność dietoterapii
- Będziesz potrafił stosować konkretne zalecenia dietetyczne w swojej praktyce dietetycznej
- Tylko u nas! Poznasz warsztat pracy doświadczonych dietetyków, którzy podzielą się z Tobą wypróbowanymi metodami pracy, na przykładach konkretnych przypadków klinicznych
Zawartość kursu
- Filmy szkoleniowe
- Studia przypadków
- Praktyczne plany dietetyczne
- Prezentacje z filmów
- Kompendium wiedzy
- Egzamin zaliczeniowy
- Certyfikat zaświadczający udział w kursie

Sylabus kursu
MODUŁ 1: Insulinooporność – postępowanie terapeutyczne i żywieniowe w oporności na insulinę
Prowadzący: mgr Małgorzata Słoma-Krześlak
- Interpretacja wyników badań wraz z zalecanym schematem cyklicznych badań kontrolnych – praktyczny przewodnik po badaniach laboratoryjnych
- HOMA-IR (Homeostasis Model Assessment) jako wskaźnik insulinooporności – jak obliczyć jego wartość i zinterpretować stopień insulinooporności u pacjenta?
- Najlepsze praktyki celowanej dietoterapii z uzasadnieniem jej skuteczności
- Najczęstsze błędy żywieniowe pacjentów z jednoczesną insulinoopornością i cukrzycą typu 2 – jak ich unikać i wskazać prawidłowy schemat odżywiania
- Konsekwencje kliniczne wynikające z hipoglikemii reaktywnej – znaczenie ładunku glikemicznego u pacjenta.
- Superfoods i suplementacja diety dla insulinoopornych - składniki bioaktywne w żywności o korzystnym wpływie na insulinooporność.
- Alternatywne modele żywieniowe stosowane w insulinooporności
MODUŁ 2: Cukrzyca od A do Z – kompendium wiedzy o diagnostyce laboratoryjnej oraz postępowaniu dietetycznym w cukrzycy w zależności od stosowanej metody leczenia
Prowadzący: mgr Sylwia Stróżyk
- Oblicza cukrzycy – charakterystyka, diagnostyka i różnicowanie poszczególnych typów cukrzycy - typ 1., typ 2., typ 3., LADA, MODY, cukrzyca ciążowa
- Diagnostyka laboratoryjna w zaburzeniach gospodarki węglowodanowej – wartości referencyjne, interpretacja wyników badań wraz z zalecanym schematem cyklicznych badań kontrolnych
- Metody leczenia - stosowane rodzaje insulin i leków
- Zalecenia żywieniowe i algorytm leczenia w intensywnej czynnościowej insulinoterapii
- Zalecenia żywieniowe i algorytm leczenia u pacjentów stosujących stałe dawki insulin
- Zalecenia żywieniowe i algorytm leczenia w przypadku stosowania mieszanek insulinowych
- Zalecenia żywieniowe w przypadku leczenia doustnymi środkami farmakologicznymi
- Postępowanie w przypadku leczenia za pomocą osobistej pompy insulinowej
- Najnowsze standardy żywienia w poszczególnych typach cukrzycy
- Indeks i ładunek glikemiczny, wymienniki węglowodanowe – prawidłowe komponowanie posiłków w diecie cukrzyka, projektowanie jadłospisu w zależności od metody leczenia i stosowanej insuliny
MODUŁ 3: Żywienie w cukrzycy i współistniejących jednostkach chorobowych
Część 1: Żywienie w cukrzycy i współistniejących jednostkach chorobowych - choroby nerek, przewodu pokarmowego, otyłość, dna moczanowa, nadciśnienie tętnicze
Prowadzący: dr n. med. Angelika Kargulewicz
- Postępowanie żywieniowe u pacjenta z cukrzycą i przewlekłą niewydolnością nerek – dostosowanie odpowiedniej podaży białka w zależności od parametrów laboratoryjnych i stopnia niewydolności nerek. Jak określić prawidłową zawartość pozostałych makro- i mikroskładników w diecie?
- Zalecenia dietetyczne dla pacjenta z cukrzycą/insulinoopornością i współistniejącymi chorobami przewodu pokarmowego – stan zapalny błony śluzowej żołądka i dwunastnicy, choroba wrzodowa, refluks żołądkowo-przełykowy
- Jak prowadzić pacjenta z nieswoistymi objawami lub z wieloma schorzeniami towarzyszącymi – otyłość, dna moczanowa, nadciśnienie tętnicze. Jak zarządzać glikemią pacjenta przy jednoczesnej diecie regulującej ciśnienie tętnicze krwi i stężenie kwasu moczowego?
Część 2: Zaburzenia gospodarki węglowodanowej a współistniejące zaburzenia hormonalne i choroby autoimmunologiczne – PCOS, Hashimoto, choroby glutenozależne
Prowadzący: mgr Paulina Ihnatowicz, mgr Emilia Ptak
- Zaburzenia hormonalne a zaburzenia gospodarki węglowodanowej – diagnostyka, wartości referencyjne, wpływ hormonów na wydzielanie insuliny i metabolizm węglowodanów
- Insulinooporność a choroby tarczycy – Hashimoto, nadczynność tarczycy - rekomendowane postępowanie diagnostyczno-terapeutyczne u pacjenta z zaburzeniami gospodarki insulinowej i współistniejącymi endokrynopatiami
- Insulinooporność a niepłodność i PCOS - rekomendowane postępowanie żywieniowe u pacjentki z zespołem policystycznych jajników (PCOS) ze współistniejącą insulinoopornością oraz hiperinsulinizmem. Jak powinna wyglądać podaż makro- i mikroskładników oraz jakich efektów można się spodziewać po celowanej dietoterapii i suplementacji – zasady bilansowania diety
- Choroby glutenozależne a zaburzenia gospodarki węglowodanowej i insulinowej – jak pogodzić zasady diety bezglutenowej z zasadami diety w insulinooporności i cukrzycy?
Prowadzący

mgr MAŁGORZATA SŁOMA-KRZEŚLAK

dr n. med. ANGELIKA KARGULEWICZ

dr n. med. SYLWIA STRÓŻYK

mgr PAULINA IHNATOWICZ
Szczególnie interesuje się przypadkami chorób autoimmunologicznych, ponieważ sama walczy z chorobą Hashimoto. Prowadzi wiele znanych osób m.in: Cleo, Maję Bohosiewicz, Julie Wieniawę czy Roberta Karasia i wiele innych.

mgr EMILIA PTAK
Jak przebiega nauka podczas kursu?
Najczęściej zadawane pytania
Czy udział w kursie daje jakieś uprawnienia zawodowe?
Nie, nie przyznajemy uprawnień zawodowych. Kurs ma charakter dokształcający. Pozwala poszerzyć i pogłębić wiedzę uczestnikom z danych obszarów tematycznych, korzystając z wiedzy najlepszych ekspertów.
Czy są jakieś terminy zjazdów stacjonarnych?
Nie, nie ma żadnego zjazdu stacjonarnego we wskazanym miejscu. Całość kursu opiera się na kształceniu online poprzez interaktywną platformę edukacyjną. Przystępując do kursu otrzymujesz wszystkie materiały, wykłady video, prezentacje w formie online.
Czy otrzymam certyfikat po zakończeniu kursu?
Tak, po zakończeniu kursu każdy uczestnik otrzyma certyfikat poświadczający udział i ukończenie kursu.
Co w przypadku jeżeli mam zaplanowany wyjazd urlopowy w trakcie trwania kursu?
Cała koncepcja kursu opiera się na kształceniu online. Taka forma szkolenia pozwala uczestnikom kształcić się w dogodnym dla nich czasie.