Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zdrowe odżywianie

13 sierpnia 2018

OGÓLOPOLSKI FESTIWAL DOBREGO SMAKU 2018 POZNAN – INFORMACJA PRASOWA

173

POLECAMY

Na tym jednak nie koniec, o podniebienia odwiedzających zabiegać będą też goście z zagranicy. Zachwycimy się więc aromatem wędlin i chlebów z Wileńszczyzny, z polskich podpłomykiem o naszą atencję rywalizować będzie alzacki flammkuchen a pragnienie ugaszą belgijskie piwa trapistów i wina z winnic Francji, Włoch Węgier, Rumunii, Słowenii, Austrii czy Niemiec (nie tylko znad Mozeli).

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż staromiejski Jarmark. Jak co roku zapraszamy Państwa na warsztaty kulinarne prowadzone przez prawdziwych mistrzów, spotkania z gwiazdami kuchni, laboratoria smaku, degustacje, tematyczne kolacje, projekcje filmowe i liczne koncerty.

Po kilkuletniej przerwie zadamy też ponownie pytanie gdzie w Wielkopolsce zjeść najlepszą czerninę. To ona będzie tematem tegorocznego konkursu dla restauratorów. Ta – najbardziej kontrowersyjna chyba z polskich zup – podawana jest głównie w Wielkopolsce i na Kujawach. W naszym konkursie wyłonimy restauracje, które mają tą najlepszą. Goście odwiedzający rynek również będą mieli szansę na degustację wszystkich czernin biorących udział w konkursie.

Do udziału w głównym festiwalowym konkursie – turnieju Polska Nalewka Roku zapraszamy od jedenastu lat twórców domowych nalewek z całej Polski. Wśród laureatów konkursu, których najlepsze trunki zdobyły tytuł Polskiej Nalewki Roku są legendy polskiego nalewkarstwa, ale też osoby, które dopiero startując w nim ujawniły swój wielki talent. W domowych piwniczkach i kredensach na odkrycie i nagrodzenie czekają – wiemy to (!) – prawdziwe skarby. Po udanym eksperymencie rok temu i w tym roku dzięki elektronicznemu systemowi ocen wynik obrad jury – znany będzie całej Polsce, wraz ze szczegółową metryczką ocen dot. każdej nalewki już w minutę po ogłoszeniu wyników na scenie.

Miło nam podkreślić, że Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku po raz kolejny został rekomendowany jako jedno z najbardziej interesujących wydarzeń kulinarnych w Polsce przez prestiżowy przewodnik kulinarny Gault&Millau.

Szczegółowy program Festiwalu opublikujemy 15 lipca już dziś gwarantujemy jednak, że każdy z festiwalowych dni niósł będzie moc atrakcji, więc jak co roku - warto być w Poznaniu w długi sierpniowy weekend.

Do zobaczenia w Poznaniu!

Przypisy