Dołącz do czytelników
Brak wyników

Konferencje, kongresy, szkolenia

15 maja 2020

Konferencja Online: Odporność i metody jej wzmacniania - współpraca lekarsko-dietetyczna

14

Konferencja Online 6.06.2020 W WALCE O ZDROWIE, ŁĄCZYMY ŻYWIENIE I MEDYCYNĘ OPARTE NA FAKTACH I DOŚWIADCZENIU

Aktualna zmiana stylu życia populacji, stawia przed dietetykami i specjalistami żywienia nowe wyzwanie, dyktowane rosnącą potrzebą i świadomością społeczeństwa - potrzebą dbania o odporność, pomimo chorób i ograniczeń oraz podejmowania skutecznych działań, w oparciu o potwierdzoną naukowo wiedzę.

Podczas konferencji poznasz skuteczne strategie związane z wpływem szeroko pojętej diety na odporność, które będziesz mógł wykorzystać w praktyce, podczas dietoterapii i konsultacji. Jako osoba świadoma żywieniowo, będziesz mógł również wprowadzić poznane podczas konferencji zalecenia w życie, celem poprawy swojego zdrowia.

Wiemy, że konferencje branżowe są najskuteczniejszym sposobem na przyswojenie wartościowej, potwierdzonej naukowo wiedzy. Formuła konferencji online daje szansę zdobywać ją pomimo bariery 4 ścian.

Nie poszukujemy sensacji. Opieramy się na faktach. Walczymy z mitami.

Dołącz do pozostałych uczestników i sprawdź sam!

TEMATYKA PRELEKCJI:

1

Choroba Hashimoto - zdrowa tarczyca a odporność

Poprowadzi: mgr Dominika Gier

  • Czy infekcje wirusowe lub zakażenia bakteryjne mogą przyczynić się do rozwoju choroby Hashimoto? Które wirusy mogą mieć związek z chorobą Hashimoto?
  • Hashimoto a infekcje – czy to schorzenie osłabia odporność?
  • Niewyrównanie chorób tarczycy – wpływ na przebieg ewentualnych infekcji oraz stężenia hormonów
  • Objawy choroby Hashimoto oraz niedobory składników mineralnych i witamin a obniżenie odporności
  • Jakie zalecenia dietetyczne zastosować, by wprowadzić pacjenta w remisję i ograniczyć odczuwanie skutków ubocznych, takich jak depresja, wzrost nadwagi czy przemęczenie

2

Zaburzenia hormonalne i choroby cywilizacyjne a podatność na infekcje wirusowe – czy istnieje związek?

Poprowadzi: mgr Paulina Ihnatowicz

  • Cukrzyca, nadciśnienie, otyłość a infekcje – czy leczenie bez zastosowania diety poprawi odporność pacjenta?
  • Hormony a odporność – które zaburzenia hormonalne osłabiają nasz układ immunologiczny? Zmiany odporności w trakcie cyklu menstruacyjnego.
  • Chorobotwórcze wyczerpanie stresem – jak stres obniża naszą odporność i jak zniwelować tego skutki?
  • Który model żywienia najbardziej sprzyja poprawie odporności i redukcji przewlekłego stanu zapalnego w organizmie? Filary budowania silnego systemu odpornościowego organizmu.

3

Celiakia a ryzyko infekcji – jak wzmocnić odporność osób na diecie bezglutenowej?

Poprowadzi: lek. Paulina Gulbicka

  • Celiakia a niedobory odporności – czy istnieje związek? Potencjalne przyczyny i objawy niedoborów odporności w chorobie trzewnej.
  • Rola niedoboru immunoglobuliny A w chorobie trzewnej i zmniejszeniu odporności na infekcje
  • Niedobory składników w diecie pacjentów z celiakią a podatność na choroby – na co dietetyk i lekarz muszą zwrócić szczególną uwagę?
  • Czy dieta bezglutenowa może sprzyjać poprawie odporności? Wady i zalety, zalecenia żywieniowe.

4

Jak ograniczyć jedzenie emocjonalne podczas pandemii i pomóc pacjentom zapanować nad pokusami - praktyczne wskazówki do pracy z pacjentem

Poprowadzi: mgr Małgorzata Talaga-Duma

  • Psychologiczne funkcje jedzenia
  • Głód emocjonalny a głód fizyczny
  • Pokusy w zasięgu ręki… czyli jak wspierać pacjenta w radzeniu sobie z nowymi wyzwaniami podczas kwarantanny
  • Odchudzanie zaczyna się w głowie…wpływ przekonań pacjenta na efekty terapii
  • Motywacja jako istotny czynniki powodzenia dietoterapii- praktyczne wskazówki na różnych etapach zmiany zachowań
  • Skuteczna dieta w czasach epidemii- nowe wyzwania i możliwości w pracy z pacjentem

5

Dbanie o odporność podczas ciąży i w pierwszych latach życia dziecka - najskuteczniejsze strategie

Poprowadzi: dr n. med. Angelika Kargulewicz

  • Zmiany odporności w ciąży, czyli dlaczego ciężarne wymagają szczególnej ochrony?
  • Jak otyłość matki obniża odporność noworodka? Jaką strategię żywieniową przyjąć u ciężarnej z nadwagą lub otyłością – zalecane przyrosty masy ciała w poszczególnych trymestrach ciąży
  • W jaki sposób zadbać o właściwy poziom witaminowo-mineralny – ze szczególnym uwzględnieniem witaminy D, żelaza, kwasów omega 3
  • Bezpieczeństwo żywieniowe w ciąży – co wykluczyć, gdzie zachować ostrożność?
  • Jakie czynniki odgrywają kluczowe znaczenie w programowaniu zdrowia dziecka?
  • Jaki, w świetle najnowszych badań, wpływ na mikrobiotę dziecka ma rodzaj porodu i rodzaj karmienia?
  • Jak zapewnić dziecku zdrowy start, okiem dietetyka?

6

Nawracające infekcje - jak wspomagać nasz układ odpornościowy?

Poprowadzi: dr n. med. Mirosława Gałęcka

  • Jak kształtuje się nasza odporność od chwili poczęcia do późnej starości? Praktyczne wskazówki, najczęściej popełniane błędy i dobre praktyki.
  • Fakty i mity o budowaniu odporności - które metody na poprawę funkcjonowania układu odpornościowego mają naukowe podstawy?
  • Odporność śluzówkowa jako pierwsza linia obrony organizmu. Znaczenie mikrobioty, sIgA i beta-defensyny w kształtowaniu odpowiedzi immunologicznej
  • Rola diety w zachowaniu prawidłowej bariery jelitowej - jaka dieta jest najkorzystniejsza dla jelit (i naszej odporności) i jakie suplementy warto stosować
  • Badania profilaktyczne - co warto zbadać aby uniknąć nawracających infekcji i ich powikłań
  • Podstawy indywidualnej suplementacji i probiotykoterapii - czym kierować się przy wyborze preparatu, aby skutecznie wesprzeć układ odpornościowy?

7

Budowanie odporności w obliczu nowych badań o COVID-19

Poprowadzą: mgr Klaudia Brzywcy-Nosowicz,
dr Krzysztof Majdyło

Zagadnienia szczegółowe podamy wkrótce...

8

Odporność i czynniki na nią wpływające u osób w podeszłym wieku

Poprowadzi: dr n. med.Karolina Karabin

  • Czym jest starzenie się organizmu i jakie są definicje starości?
  • Immunostarzenie – wpływ procesu starzenia na komponenty układu odpornościowego
  • Zaburzenia mikrobioty jelitowej u osoby starszej
  • Problemy żywieniowe osób starszych i aktualna Piramida IŻŻ dla osób w wieku straszymy
  • Jakie witaminy, składniki mineralne, zioła i przyprawy wzmocnią odporność osoby starszej?
  • Sen i rytm okołodobowy osoby starszej – co się zmienia i jak go wyregulować?

9

Okiem immunologa: układ GALT, czyli o odporności błon śluzowych przewodu pokarmowego

Poprowadzi: dr Maciej Hałasa

Zagadnienia szczegółowe podamy wkrótce...

10

Immunomodulacyjne działanie witamin i pierwiastków śladowych – co tak naprawdę wzmacnia naszą odporność?

Poprowadzi: dr n. przyr. Anna Romaniuk

  • Czy możemy zbadać naszą odporność? Skąd wiemy czy jest w normie?
  • Prawidłowe poziomy witamin i minerałów w organizmie – jak sprawdzić?
  • Witaminy A, D, E i K czyli rozpuszczalne w tłuszczach – które z nich są kluczowe dla naszego układu odpornościowego?
  • Witamina C – czy jest możliwe przedawkowanie? Jaką dawkę i formułę wybrać?
  • Jak pierwiastki, takie jak selen, cynk, żelazo, chrom, jod, wpływają na układ odpornościowy

11

Drobnoustroje probiotyczne jako modulatory układu odpornościowego

Poprowadzi: prof. UPP dr hab. Daria Szymanowska

  • W jaki sposób bakterie w jelitach wpływają na odporność? Mechanizm wspierania odporności i immunomodulacji przez poszczególne szczepy bakterii.
  • Efekty związane z aktywnością probiotyków w stosunku do poszczególnych typów komórek układu odpornościowego
  • Zastosowania probiotyków w określonych jednostkach chorobowych
  • Skuteczna probiotykoterapia – cechy funkcjonalne i technologiczne wyróżniające dobry probiotyk. Praktyczne zasady przechowywania i stosowania probiotyków.

Zapisz sie juz dziś https://www.konferencja-odpornosc.pl

 

Przypisy