Dołącz do czytelników
Brak wyników

Konferencje, kongresy, szkolenia

11 września 2019

Konferencja NOWOTWORY - naukowo potwierdzone terapie wspierające profilaktykę i żywienie

0 42

16 listopada 2019 PUM Szczecin

Na początek trochę statystyki - w 2014 roku z powodu nowotworów złośliwych w Polsce zmarło ponad 95 tysiąca osób co stanowiło  20% wszystkich zgonów. Chorzy w naszym kraju umierali demokratycznie zarówno w tych „zielonych” województwach jak i terenach bardzo zanieczyszczonych.

Cytując za Polską Unia Onkologii dynamika zachorowań na nowotwory  jest jedną z najwyższych w Europie  - a nowotwory są największym zagrożeniem wśród Polaków w wieku 45-69 lat .

Na mapie problemów i wyzwań niewątpliwie mocne miejsce zajmuje kwestia żywienia pacjentów onkologicznych. O tym, że nie jest najlepiej świadczą dane wskazujące, że nadal wielu pacjentów nie ma dostępu do prawidłowego i dobrze zbilansowanego żywienia ani do wiedzy o prawidłowym żywieniu. Najbardziej palącym problemem wydaje się być edukacja chorych i ich bliskich – musimy pamiętać, że przeciętny „Kowalski” na ogół nie rozróżnia żywienia w profilaktyce od żywienia w czasie jej terapii! A tymczasem to dwa różne światy wymagające różnego podejścia.

Dlatego na naszym kolejnym spotkaniu będziemy poruszać się w dwóch obszarach PROFILAKTYKI i TERAPII choroby nowotworowej. Jak zwykle udało się pozyskać świetnych mówców i co najważniejsze praktyków aktywnie wspierających chorych.

W panelu PrOFILAKTYKI powiemy o skutecznych i naukowo potwierdzonych sposobach na zmniejszenie ryzyka  choroby. Pomówimy o mikroskładnikach, o predyspozycjach genetycznych zwiększających ryzyko choroby.  Powiemy też jak często wykonywać badania przesiewowe, jak interpretować uzyskane wyniki, na jakie parametry diagnostyczne zawracać uwagę i jak często robić badania by „wyłapać” niepokojące sygnały. W tej części zwrócimy uwagę na produkcję żywności. Przyjrzymy się uważnie dodatkom zwiększającym ryzyko choroby. Ale sięgniemy przy tym do wiedzy EBM. Powiemy jak „domowo” pozbyć się środków ochrony roślin z produktów spożywczych. Oczywiście nie bylibyśmy sobą bez powiązania choroby nowotworowej z mikrobiomem jelitowym - powiemy jak zmienia się mikrobiom osoby chorującej i czy te zmiany mogą wpłynąć na powodzenie terapii Zastanowimy się  czy osoba chora powinna stosować pro- lub pre -lub symbiotykoterię?

W drugiej dotyczącej ŻYWIENIA W TERAPII  powiemy o (niedo) żywieniu osób podczas terapii. W tym panelu nasza uwaga skupi się na żywieniu w czasie chemio radio i immunoterapii. Nasi wykładowcy to praktycy – podzielą się z Państwem wiedza jak żywić pacjenta w na początku terapii i podczas jej przebiegu. Co zrobić gdy rozwija się wyniszczenie  ? Jakie i czy w ogóle można stosować suplementy podczas terapii? Czy warto zastosować immunożywienie? Ile „zjada” rana operacyjna?  Czy i kiedy zachęcać pacjenta do żywienia do i pozajelitowego? Kiedy terapia żywieniowa już nie ma sensu?  Czy warto stosować dietę ketogenną w żywieniu pacjenta odżywiającego się samodzielnie, a także w postaci emulsji tłuszczowych u chorych onkologicznych żywionych pozajeltowo?

Myślę że wiele tematów zrodzi nam się Podczas dyskusji – te u nas są najcenniejsze bo oparte o zagadnienie nurtujące Państwa.

Zaczynamy odliczanie do spotkania – pamiętajcie 16 listopada  czekamy na Was. Więcej informacji na //www.facebook.com/events/373349493322266/

 

 

Przypisy