Dlaczego mózg domaga się glukozy?

Brytyjscy naukowcy twierdzą, że odkryli mechanizm, który sprawia, że nasz mózg domaga się produktów bogatych w glukozę. Według ekspertów to odkrycie może przyczynić się w przyszłości do skutecznej walki z otyłością i nadwagą, które stają się coraz poważniejszym wyzwaniem dla opieki zdrowotnej.

W badaniu wykorzystano analizę zachowań szczurów. Naukowcy z Imperial College w Londynie twierdzą, że odkryli u nich mechanizm, który sprawia, że mózg domaga się dostarczenia organizmowi produktów bogatych w glukozę. Jak dodają badacze, u ludzi występuje podobny mechanizm, który sprawia, że często mamy ochotę na słodkie lub skrobiowe produkty. Co więcej, glukoza to jedno z najważniejszych źródeł energii dla komórek mózgu.

Winna glukokinaza

- W procesie eweolucji nauczyliśmy się, że trudno jest czasem dostarczyć sobie produktów z glukozą, dlatego mamy tak głęboko zakorzenioną potrzebę ich poszukiwania - mówi doktor James Gardiner z zespołu badaczy.

Zespół Gardinera założył, że enzym nazywany glukokinazą odpowiada za naszą ochotę na produkt bogaty w glukozę. Naukowcy odkryli, że w przypadku szczurów po dobie bez dostarczania im jedzenia aktywność glukokinazy w procesie regulowania apetytu, wzrastała gwałtownie. Kiedy poziom glukokinazy spadał, malał także apetyt szczurów na produkty bogate w glukozę.

Metoda na otyłość i nadwagę?

Doktor James Gardiner twierdzi, że podobny mechanizm występuje u ludzi. Jeśli będziemy w stanie zmienić nasze codzienne nawyki żywnościowe, zapotrzebowanie na produkty bogate w glukozę także się zmniejszy. Tabletki, które w ten sposób wpływałyby na ludzki organizm, mogłyby zapobiegać otyłości i nadwadze, które stały się jednym z najważniejszych wyzwań dla służby zdrowia w ostatnich latach.

- Ludzie różnią się między sobą poziomem tego enzymu, dlatego różne rzeczy pomagają różnym ludziom. Dla przykładu, niektóre osoby mogą zjeść coś ze skrobią na początku posiłku i wcześniej czują się syte. Dzięki temu w ostatecznym rozrachunku spożywają mniej - dodaje doktor James Gardiner.
abriela Będkowska
źródło: ScienceNews.pl
 

AUTOR ARTYKUŁU

Redakcja Food Forum

Redakcja Food Forum
Forum Media

Kontakt z autorem:

Subskrybuj bezpłatny newsletter Food Forum

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie food-forum.pl,
  • cotygodniową porcję porad i inspiracji żywieniowych,
  • dodatkowe korzyści od Partnerów Magazynu „Food Forum”.

Dziękujemy za docenienie!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych więcej...przez firmę FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, ul. Polska 13 w celach marketingowych, w szczególności na otrzymywanie informacji handlowych pochodzących od FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. oraz jego kontrahentów drogą elektroniczną na adres e-mail podany w formularzu zgłoszeniowym.

POBIERZ DARMOWE MATERIAŁY

Kształtowanie kobiecej sylwetki – czy dieta ma płeć?
Format: pdf - 472 KB
Pobierz plik
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka
Format: pdf - 793 KB
Pobierz plik
Diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego.
Format: pdf - 252 KB
Pobierz plik
Piszą dla nas:
Partnerzy:
Forum Media Polska
ul. Polska 13
60-595 Poznań