Czy czekolada pomaga diabetykom kontrolować poziom cukru we krwi?

choco

Według wyników badania, opublikowanego w czasopiśmie Molecular Nutrition & Food Research, dieta bogata w kakao może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi. Podczas badania analizowano jak epikatechina, jeden z głównych flawanoli, występujący w kakao i w ciemnej czekoladzie, wpływa na regulację poziomu insuliny. Członkowie największej w Wielkiej Brytanii organizacji Diabetes UK uważają jednak, że ilość flawanoli zawartych w czekoladzie jest niewystarczająca, aby pomóc diabetykom kontrolować poziom cukru.

Autorzy badania podkreślają, że czekolada jest bogatym źródłem epikatechiny. W swoim doświadczeniu użyli ekstraktu z kakao, zawierającego epikatechiny, aby sprawdzić ich wpływ na wyizolowane komórki wątroby.

Zbyt niskie dawki epikatechiny

Badania nie potwierdzają, aby jedzenie czekolady mogło pomóc osobom z cukrzycą typu 2 lepiej kontrolować poziom cukru we krwi. Nie można wyciągnąć takiego wniosku z tego badania i proponować takiej diety diabetykom. Poziom zawartości epikatechiny – substancji naturalnie występującej w czekoladzie, w rzeczywistości może nie przynosić pozytywnych efektów dla cukrzyków – twierdzi Dr Matthew Hobbs, szef działu badań Diabetes UK.

Dietetyk dr Carrie Ruxton dodaje: jest bardzo mało prawdopodobne, aby czekolada, w szczególności mleczna, zawiera wystarczającą dla diabetyków dawkę tych substancji.

W ekstrakcie kakao stosowanym w badaniu na 100 g przypadało 383,5 mg polifenoli ze stężeniem epikatechiny w zakresie od 13,2 nM do 132 nM. W innym doświadczeniu, przeprowadzonym na Uniwersytecie w Mediolanie, osoby badane przyjmowały 45 g ciemnej czekolady z około 860 mg polifenoli, z czego 58 mg to epikatechina. Amerykański Departament Rolnictwa twierdzi, że w 100 g gorzkiej czekolady zawartych jest 41.5 mg epikatechiny. Według dr Ruxton taką samą ilość możemy znaleźć w czekoladach dostępnych w sklepach.

Niebezpieczeństwa przewyższają korzyści

Hobbs stwierdził, że nadprogramowe tłuszcze, cukry i kalorie dostarczone do naszej diety wraz z czekoladą będą znacznie przewyższać wszelkie potencjalne korzyści płynące z flawonoidów. Ruxton dodaje: nawet specjalna czekolada o wysokiej zawartości flawonoidów nie jest zdrowa dla diabetyków. 45 gramowa porcja zawiera aż 240 kalorii, 15 g tłuszczu i 9 g tłuszczów nasyconych. Diabetycy będą musieli poczekać na rozwinięcie produkcji nowych środków farmaceutycznych i nutraceutycznych.

Firma biotechnologiczna Lycotec opracowała niedawno składnik o nazwie Coco-Lycosome, który gdy jest dodawany w 1% podczas fazy topnienia, zwiększa biodostępność epikatechiny o 20 razy w ciemnej, mlecznej i białej czekoladzie. Gigant przemysłowy Barry Callebaut opracował natomiast proces zwany Acticoa, utrzymujący na poziomie 80% flawanole w kakao, które podczas produkcji czekolady są zazwyczaj niszczone.

 

źródło: www.nestle.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>