mgr Anna Słomkowska

mgr Anna Słomkowska

dietetyk medyczny i sportowy, Poradnia Trójmiasto. Dietetyk, www.annaslomkowska.pl

Artykuły autora:

Antyzdrowotne działanie fruktozy w produktach

Przemysł spożywczy na całym świecie rządzi się różnymi prawami, które nie zawsze działają na korzyść klienta. Producenci żywności prześcigają się w pomysłach jak wywołać wśród klientów potrzebę na dany produkt, stworzyć go i sprzedać z zyskiem. Używają w tym celu sprytnych marketingowych sztuczek. Jednak jednymi podstawowych kryteriów sprzedaży i kupna produktu spożywczego są cena i smak. Od narodzenia preferujemy smak słodki, który łagodzi napięcie i sprawia przyjemność. Nasi przodkowie w ten sposób odróżniali pożywienie: słodkie - dobre, gorzkie - trucizna. Lubimy słodkie, stąd na rynku tak ogromna różnorodność słodkich wyrobów. A większość z nich zawiera syrop glukozowo- fruktozowy, oskarżany w Stanach Zjednoczonych o plagę otyłości. Tysiące lat temu słodką przyjemność dostarczały człowiekowi owoce i miód, a dieta budowana była przez człowieka intuicyjnie, zawierała odpowiednie ilości białek, tłuszczów i węglowodanów z naturalnych źródeł. Życie toczyło się bez chorób metabolicznych, nadwagi i alergii. Później nastała era sacharozy, którą po raz pierwszy otrzymano z buraków cukrowych w 1747 roku, a od lat 70-tych dwudziestego wieku mamy plagę otyłości. Tak w skrócie można przedstawić historię cukru. Zatrzymajmy się jednak w czasie, w którym to jeszcze cukier z buraków cukrowych lub trzciny zajmował w przemyśle spożywczym zaszczytne miejsce naczelnego słodzika. Sacharoza była wykorzystywana na szeroką skalę, jednak stanowiła dość trudny produkt. Trzcina cukrowa, z której była w części pozyskiwana, była sprowadzana z odległych krajów, cena cukru na rynku była wysoka, właściwości chemiczne (szybka krystalizacja sacharozy) oraz technologiczny problem związany z koniecznością jej rozpuszczania przed dawkowaniem, znacznie utrudniały i wydłużały procesy technologiczne. Zaczęto poszukiwać zastępczej substancji słodzącej, tańszej i bardziej wydajnej.

POBIERZ DARMOWE MATERIAŁY

Kształtowanie kobiecej sylwetki – czy dieta ma płeć?
Format: pdf - 472 KB
Pobierz plik
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka
Format: pdf - 793 KB
Pobierz plik
Diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego.
Format: pdf - 252 KB
Pobierz plik
Piszą dla nas:
Partnerzy:
Forum Media Polska
ul. Polska 13
60-595 Poznań