Fleksitarianizm - Zdrowy wybór

Zdrowe odżywianie 31.07.2017
Nasze zdrowie, samopoczucie i wygląd w ogromnym stopniu zależy od tego, co jemy. Warto przyjrzeć się swojej diecie, żeby wykluczyć lub chociaż ograniczyć niezdrowe produkty, co jest dobrym sposobem na zmianę sposobu odżywiania. Planując zmianę diety na zdrowszą można rozważyć też zmniejszenie ilości spożywanego mięsa. Tu z pomocą przychodzi jeden z popularniejszych ostatnio trendów żywieniowych – fleksitarianizm.

Dieta fleksitariańska polega na wprowadzeniu jednego czy kilku bezmięsnych dni w tygodniu lub założeniu, że część spożywanych posiłków będzie wegetariańska, za czym idzie zwiększenie ilości spożywanych warzyw i owoców. Taki sposób odżywiania nie jest trudny do wprowadzenia,  nie wymaga od nas całkowitej rezygnacji z mięsa i wędlin oraz kompletnej zmiany sposobu przygotowywania posiłków.  Dodatkowym argumentem za ograniczeniem ilości spożywanego mięsa, oprócz korzystnego wpływu na zdrowie, jest fakt, że bardzo pozytywnie oddziałuje ono na środowisko, zmniejszając jego zanieczyszczenie

W sklepach pojawia się coraz więcej produktów, które mają smak i aromat mięsa, mimo że go nie zawierają. Wegetariańskie wędliny mogą z powodzeniem zastąpić te tradycyjne nie tylko w kanapkach, ale też w hot-dogach, jajecznicy lub na pizzy.

Dla osób, które chciałyby podjąć takie wyzwanie i zredukować ilość spożywanego mięsa przygotowaliśmy przepis na pyszne „Wegetariańskie wrapy z sosem tzatziki” z bezmięsnymi parówkami VeggieDay.

Wegetariańskie wrapy z sosem tzatziki

 

Składniki dla 3 osób:

6 parówek VeggieDay

mieszanka sałat

ulubione warzywa (papryka, pomidor, kukurydza konserwowa)

1 szklanka mąki pszennej lub kukurydzianej

1/5 szklanki oleju roślinnego

4/5 szklanki gorącej wody

1 długi ogórek

1 duży jogurt typu greckiego

4 ząbki czosnku

sól, pieprz

sok z cytryny

Najpierw przygotuj ciasto – wymieszaj przesianą mąkę z gorącą wodą, olejem i szczyptą soli. Na suchej, rozgrzanej patelni usmaż trzy placki grubości klasycznych naleśników.

Ogórek zetrzyj na tarce, posól go, odczekaj chwilę i odciśnij delikatnie z soku. Wymieszaj jogurt z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i ogórkiem. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Usmaż lub ugotuj parówki. Podziel je na mniejsze części.

Teraz wystarczy już tylko wszystko połączyć – na placku połóż sałatę i inne warzywa, dodaj pokrojone parówki, polej sosem i złóż jak kopertę!

Smacznego!

VeggieDay to polska marka, która pojawiła się na rynku w styczniu 2016 roku, wprowadzając innowacyjne produkty wegetariańskie,  oparte na białku jaja kurzego. VeggieDay dostrzega osoby, które lubią smak mięsa, ale chcą zmniejszyć jego ilość w diecie z przyczyn ideologicznych lub zdrowotnych, bądź są świadome wpływu, jaki produkcja i spożywanie mięsa wywiera na środowisko - i właśnie do nich kieruje serię wegetariańskich produktów. www.veggieday.pl

AUTOR ARTYKUŁU

Redakcja Food Forum

Redakcja Food Forum
Forum Media

Kontakt z autorem:

Subskrybuj bezpłatny newsletter Food Forum

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie food-forum.pl,
  • cotygodniową porcję porad i inspiracji żywieniowych,
  • dodatkowe korzyści od Partnerów Magazynu „Food Forum”.

Dziękujemy za docenienie!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych więcej...przez firmę FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, ul. Polska 13 w celach marketingowych, w szczególności na otrzymywanie informacji handlowych pochodzących od FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. oraz jego kontrahentów drogą elektroniczną na adres e-mail podany w formularzu zgłoszeniowym.

Piszą dla nas:
Partnerzy:
Forum Media Polska
ul. Polska 13
60-595 Poznań