Wegetariański grill – i jest pysznie!

Zdrowe odżywianie 08.06.2017
Na wegetariańskim grillu możemy zjeść tylko przypieczony chleb i ziemniaki? Skądże znowu! Odpowiedni dobór przypraw i dodatków oraz garść ciekawych pomysłów sprawi, że w wegetariańskim grillu zasmakuje nawet największy mięsożerca.

Piękna pogoda to najlepsza motywacja do zorganizowania posiłków w plenerze, a grill na dobre zdobył serca Polaków. Alternatywą dla tłustych dań może być ich wegetariańska wersja, która spodoba się nawet prawdziwym miłośnikom mięs i wędlin. Kluczową kwestią w grillowaniu warzyw, owoców i serów są dodatki, które nadadzą im odpowiedniego smaku.

Burgery poproszę!

Grillowane kotlety z fasoli, ciecierzycy czy buraka będą smakowały równie wyraziście, co te mięsne, jeśli do hamburgera dodamy sosu musztardowego, np. chrzanowego firmy Octim. Dodatek sosu sprawi, że burger nie będzie suchy, a pozostałe składniki będą lepiej trzymały się w bułce. Dzięki różnorodnym przyprawom niejeden mięsożerca nie uwierzy, że w jego hamburgerze nie ma mięsa.

Szaszłyki inaczej

Warzywne szaszłyki warto podać w ciekawej formie, np. pokrojonych w kostkę oryginalnych warzyw, takich jak: kalarepa, bakłażan, cukinia, a do tego szparagi, papryka i oliwki. Grillowane szaszłyki dobrze jest polać musztardą miodową np. Octim, dzięki czemu nabiorą słodko-ostrego smaku. Danie można wzbogacić, dodając kawałki sera pleśniowego.

Na słodko z glazurą

Deser z grilla? Jak najbardziej! W upalne dni z pewnością furorę zrobią grillowane plastry arbuza, które orzeźwią i nasycą. Przypieczony owoc należy polać glazurą balsamiczną, np. o smaku żurawiny firmy Octim, dzięki czemu przełamiemy jego słodki smak. Dzieci z pewnością zachwycą się grillowanymi bananami – wystarczy naciąć wzdłuż skórkę i grillować, aż owoc w środku będzie ciepły, a skórka przypieczona. Na koniec można polać go płynną czekoladą lub glazurą balsamiczną. Dla amatorów wytrawnych przysmaków polecamy grillowane krążki sera camembert lub brie. Zarumieniony i rozpływający się w środku ser polewamy glazurą balsamiczną Octim i posypujemy orzechami, żurawiną i rodzynkami.

Pamiętajmy, aby wszystkie wykorzystywane składniki były świeże i dobrej jakości. Grill z tak skomponowanym menu to gwarantowany sukces.

 

AUTOR ARTYKUŁU

Redakcja Food Forum

Redakcja Food Forum
Forum Media

Kontakt z autorem:

Subskrybuj bezpłatny newsletter Food Forum

Co otrzymasz po podaniu adresu e-mail?

  • dostęp do wszystkich treści na stronie food-forum.pl,
  • cotygodniową porcję porad i inspiracji żywieniowych,
  • dodatkowe korzyści od Partnerów Magazynu „Food Forum”.

Dziękujemy za docenienie!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych więcej...przez firmę FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, ul. Polska 13 w celach marketingowych, w szczególności na otrzymywanie informacji handlowych pochodzących od FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. oraz jego kontrahentów drogą elektroniczną na adres e-mail podany w formularzu zgłoszeniowym.

TAGI ARTYKUŁU: #Informacja prasowa, #Wegetarianizm, #Zdrowe odżywianie

POBIERZ DARMOWE MATERIAŁY

Kształtowanie kobiecej sylwetki – czy dieta ma płeć?
Format: pdf - 472 KB
Pobierz plik
Interpretacja wyników badań laboratoryjnych w praktyce dietetyka
Format: pdf - 793 KB
Pobierz plik
Diagnostyka zespołu jelita przesiąkliwego.
Format: pdf - 252 KB
Pobierz plik
Piszą dla nas:
Partnerzy:
Forum Media Polska
ul. Polska 13
60-595 Poznań